Jadąc na wakacje oczekujemy, że na miejscu będziemy mogli się zrelaksować i odpocząć od codziennych spraw. Każdy urlop lubi spędzać nieco inaczej, ale jednak najbardziej popularną formą spędzania wakacji jest pobyt w hotelu. Mało kto się spodziewa, że pobyt w takim miejscu może się skończyć tragicznie. A tak właśnie stało się w Vang Vieng, kurorcie w Laos. Potwierdzono już śmierć 6 turystów, a poszkodowanych jest więcej. Wszystko przez zatrucie po spożyciu drinków. 

Laos. Turyści zatruli się alkoholem

Co dokładnie wydarzyło się w Laos? 21 listopada potwierdzono śmierć czterech turystów - Amerykanina, dwóch obywateli Dani oraz młodej Australijki. Krótko po tym do listy ofiar dołączyła przyjaciółka kobiety, o życie której walczyli lekarze. Następną osobą, która straciła życie, była 28-letnia Brytyjka. Wszystkie te osoby przebywały w hotelu Nana Backpacker Hostel w Vang Vieng w Laos. 

Zobacz także:

Turyści zmarli na skutek zatrucia metanolem, choć początkowo ustalenie przyczyny było trudne. Laos to państwo komunistyczne, gdzie przepływ informacji jest ograniczony. Ministerstwo Spraw Zagranicznych odmawiało komentowania sprawy, urzędnicy miejscy nie chcieli rozmawiać z dziennikarzami. Milczeli nawet lekarze ze szpitala w Vang Vieng. 

Najprawdopodobniej ofiary spożyły w hotelu drinki alkoholowe, które były zanieczyszczone metanolem. 13 listopada ciężko zachorowały dwie Australijki po tym, jak wypiły darmowe drinki zawierające wódkę z Laos. 21 listopada na skutek zatrucia zmarła kolejna osoba, 28-letnia prawniczka z Wielkiej Brytanii. Wiadomo, że co najmniej 6 obywateli tego kraju zostało poddanych hospitalizacji na skutek zatrucia. Zmarły też dwie kobiety z Dani oraz jeden Amerykanin. Nie podano szczegółów na temat tych osób przez wzgląd na prawo do prywatności. 

Wszczęto śledztwo w Laos, zatrzymano właściciela hotelu

Hotel, w którym doszło do tych tragicznych zdarzeń, wciąż jest otwarty, choć nie przyjmuje nowych gości. Jak donosi agencja AP, kilka osób zostało zatrzymanych, w tym właściciel obiektu. Twierdzi, że nigdy nie dodawał metanolu do napojów serwowanych w barze. 
W związku z tymi wydarzeniami, rząd Laos złożył kondolencje rodzinom ofiar, a kilka państw wydało ostrzeżenia dla swoich obywateli, w tym Australia, Stany Zjednoczone i Wielka Brytania. Wiadomo o 6 ofiarach, natomiast poszkodowanych może być więcej osób. 

Metanol. Czym grozi jego spożycie?

Metanol (alkohol metylowy) to prosty związek chemiczny. Jest to najprostszy alkohol, który w temperaturze pokojowej występuje jako bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu. Metanol jest szeroko stosowany w przemyśle chemicznym, m.in. do produkcji formaldehydu, tworzyw sztucznych, rozpuszczalników i paliw.

Metanol jest silnie toksyczny dla organizmu człowieka. Spożycie nawet niewielkiej ilości może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, a w skrajnych przypadkach – do śmierci. Po spożyciu metanolu w organizmie dochodzi do jego metabolizmu do kwasu mrówkowego i formaldehydu, które są odpowiedzialne za jego toksyczne działanie.

Metanol. Objawy zatrucia

Wśród objawów zatrucia metanolem wymienić można:

  • Nudności, wymioty, ból brzucha
  • Zawroty głowy, osłabienie
  • Problemy z widzeniem, włącznie z trwałą ślepotą (uszkodzenie nerwu wzrokowego)
  • Kwasica metaboliczna (zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie)
  • Utrata przytomności i zgon

Dawka śmiertelna dla człowieka wynosi około 30-240 ml metanolu (w zależności od masy ciała i indywidualnej wrażliwości).

Zatrucie metanolem na wakacjach. Jak może do tego dojść?

Obecność metanolu w drinkach, szczególnie w hotelach, barach lub restauracjach w niektórych regionach świata, może wynikać z kilku powodów:

  • Fałszowanie alkoholu: W celu obniżenia kosztów produkcji, nieuczciwi producenci mogą używać metanolu zamiast etanolu (alkoholu spożywczego). Metanol jest znacznie tańszy i łatwiej dostępny, co czyni go atrakcyjnym dla osób próbujących produkować alkohol nielegalnie.
  • Niewłaściwy proces destylacji: Podczas nielegalnej destylacji alkoholu metanol może być produktem ubocznym. W prawidłowym procesie metanol jest oddzielany i usuwany, jednak brak odpowiednich standardów w produkcji może prowadzić do jego obecności w końcowym produkcie.
  • Brak nadzoru: W niektórych krajach standardy i kontrole dotyczące produkcji i sprzedaży alkoholu są niewystarczające. To zwiększa ryzyko wprowadzenia do obrotu produktów zawierających metanol.
  • Podróbki markowych trunków: Popularne w turystycznych rejonach podróbki alkoholi (np. fałszywe whisky, rum, wódka) mogą zawierać metanol. Fałszerze często wykorzystują butelki po markowych trunkach, a ich zawartość może być toksyczna.