Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, białą kiełbasą i jajkami, a także słodkimi pysznościami – jak mazurek, sernik czy babka wielkanocna. Pieczona w specjalnej formie, dekorowana lukrem lub białą czekoladą po prostu nie może się nie udać. Można ją przyrządzić z ciasta drożdżowego lub ucieranego – wówczas nazywamy ją babką piaskową. Spróbujcie ją zrobić w nieco inny sposób, a wyjdzie wam bardzo miękka i wilgotna. Poznajcie przepis na pyszną babkę zaparzaną. 

Babka zaparzana. W czym tkwi jej sekret?

Już sama nazwa pozwala się domyślić, że do tej babki potrzebujemy czegoś naprawdę gorącego. Nie chodzi wcale o polewanie jej wrzątkiem czy trzymanie dłużej w piekarniku. Babka zaparzana to ciasto, które przyrządza się z dodatkiem gorącego mleka wymieszanego z masłem. Masa wychodzi wówczas dość rzadka, ale w ogóle się tym nie przejmujcie. Dodanie gorącego mleka sprawia, że ciasto jest wilgotne, delikatne, a do tego pozostaje świeże przez wiele dni. Przepis na babkę zaparzaną znajdziecie poniżej. 

Zobacz także:

Przepis na babkę zaparzaną

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wcześniej wyjmijcie wszystkie potrzebne składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. 
  2. Wlejcie do małego garnka mleko i włóżcie 100 g masła (około pół kostki). Podgrzejcie na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż masło się rozpuści i całość zacznie się gotować. 
  3. Do dużej miski wsypcie cukier, wbijcie jajka i całość utrzyjcie mikserem na najwyższych obrotach. Masa powinna być jasna i bardzo puszysta. Ubijanie zajmie wam nawet do 15 minut. 
  4. Teraz do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. 
  5. Wlejcie gorące mleko z rozpuszczonym masłem i mieszajcie tylko do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. 
  6. Dużą formę do babki z kominem posmarujcie masłem i posypcie mąką pszenną. Wlejcie do środka ciasto i wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza.
  7. Pieczcie od 40 do 45 minut w trybie góra-dół. Pod koniec sprawdźcie drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
  8. Po tym czasie wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie w formie na około kwadrans. Wyjmijcie babkę z formy i zostawcie do ostudzenia. 

Kiedy babka zaparzana ostygnie, możecie udekorować ją lukrem, czekoladową polewą albo cukrem pudrem. 

Inne wersje smakowe babki zaparzanej

Dzięki dodaniu cukru waniliowego babka ma przyjemny, lekko waniliowy posmak. Możecie przygotować ją też w wersji cytrynowej. W tym celu do ciasta, zamiast cukru waniliowego, należy dodać skórkę z jednej cytryny. Pamiętajcie, by owoc wcześniej sparzyć! W wersji pomarańczowej robimy dokładnie to samo i do masy wrzucamy startą skórkę z pomarańczy.