Barszcz czerwony to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, a króluje na stołach zwłaszcza w Wigilię Bożego Narodzenia. Jak więc sprawić, żeby aromatyczna zupa była pełna wyrazistego smaku i koloru? Sekret tkwi w dobrze dobranych składnikach i starej rodzinnej recepturze Magdy Gessler. Przepis cenionej restauratorki całkowicie odmieni sposób przygotowania barszczu czerwonego. Co więcej, nie musisz martwić się o kiszenie buraków, a cały proces jest przyjazny i nieskomplikowany nawet dla początkujących.
Jakie składniki należy przygotować?
Aby przygotować barszcz czerwony według autorskiego przepisu Magdy Gessler, należy przede wszystkim skupić się na wyborze odpowiednich składników, w szczególności dobrych jakościowo buraków.
Zobacz także:
Do przygotowania barszczu czerwonego będą potrzebne:
- 3 kg buraków – najlepiej, jeśli będą okrągłe, świeże i o wyrazistej barwie;
- pół selera;
- 2 korzenie pietruszki;
- 1 por;
- 2 cebule – nadadzą zupie słodkiego smaku;
- 4 kwaśne jabłka – najlepiej sprawdzi się lekko kwaśna odmiana, na przykład szara reneta;
- 2-3 ząbki świeżego czosnku;
- 5 łyżek octu jabłkowego, który pozwoli zachować intensywną czerwień buraków;
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy;
- suszone grzyby – nie są konieczne do przygotowania barszczu, ale kilka borowików z pewnością nada zupie wyjątkowego aromatu.
Jak przygotować barszcz czerwony z przepisu Magdy Gessler?
Jeśli udało ci się zgromadzić wszystkie niezbędne składniki na barszcz czerwony, pierwszym krokiem jest odmierzenie połowy buraków, a następnie ich dokładne opłukanie pod bieżącą wodą. Nie obieraj warzyw. Przygotuj blachę i piecz je w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 1-1,5 godziny. To spowoduje, że buraki zyskają naturalną słodycz, co finalnie jeszcze bardziej wzmocni aromatyczny smak potrawy.
Pozostałą część czerwonych warzyw obierz z łupin i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Selera, pora i pietruszkę umieść na desce do krojenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obierz cebulę, a jeśli wolisz, gdy twoja zupa ma słodszy smak, możesz upiec ją razem z burakami. Jabłka przekrój na ćwiartki, ale nie obieraj ze skórki.
Aby przygotować wywar, we wcześniej przygotowanym garnku umieść starte buraki oraz pokrojone kawałki warzyw. Następnie dodaj przyprawy, tj. ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu, a także 2-3 liście laurowe dla mocniejszego smaku. Tak przygotowany mix zalej zimną wodą, tak, aby warzywa były równomiernie przykryte. Następnie gotuj aż do wrzenia, a po tym czasie zmniejsz ogień i pozostaw na palniku jeszcze przez około 1,5 godziny.
Wcześniej upieczone buraki również zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie dodaj wszystko do gotującego się wywaru. Wymieszaj i pozostaw na palniku jeszcze przez około 20-30 minut. Pod koniec dodaj 5 łyżek octu jabłkowego, który jeszcze bardziej uwydatni intensywną czerwień barszczu i nada mu charakterystycznego posmaku.
Jeśli masz więcej czasu i masz w domu suszone grzyby, możesz wcześniej przygotować specjalny wywar, aby następnie dodać go do zupy (grzyby należy wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka godzin i ugotować w osobnym naczyniu). Pod koniec gotowania dodaj świeży czosnek i pokrojone w ćwiartki jabłka. Najlepiej, jeśli przygotujesz barszcz dzień wcześniej, gdyż kolejnego dnia wszystkie smaki połączą się, a zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Internauci są zachwyceni przepisem na barszcz czerwony Magdy Gessler
Nie od dziś wiadomo, że przepisy zaproponowane przez cenioną restauratorkę cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. Nie inaczej jest również tym razem. W komentarzach pod przepisem aż roi się od pozytywnych opinii na temat tego wyjątkowego przepisu na barszcz czerwony.
Pierwszy raz w życiu robię barszcz świąteczny – właśnie z tego przepisu. Kończy się pyrkolić, zaraz idzie odstać swoje. Spróbowałam go oczywiście i jestem tak okrutnie zadowolona! Pyszny! - można przeczytać pod podanym przepisem.
Ten barszcz musieli jeść bogowie na Olimpie! - komentuje jedna z obserwatorek.
Wreszcie jakiś przepis bez kiszenia buraków. Próbowałam ukisić buraki z 3 razy i nigdy mi się nie udało. I już miałam się poddać ale jeżeli można szybciej i łatwiej, a tak samo smacznie, to czuję się zachęcona. Dziękuję za przepis <3 - dodaje inna komentująca.
Z czym najlepiej podawać barszcz czerwony?
Możliwości jest naprawdę wiele, ponieważ barszcz czerwony doskonale komponuje się z różnymi dodatkami w zależności od preferencji smakowych.
W wielu domach barszcz czerwony podaje się szczególnie z:
- uszkami, czyli tradycyjnymi małymi pierożkami, które zwykle są wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów z dodatkiem przypraw;
- krokietami, czyli smakowitymi naleśnikami w chrupiącej panierce. Podobnie jak uszka w środku są wypełnione farszem z kapusty kiszonej oraz suszonych grzybów;
- pasztecikami, które można wykonać z tradycyjnego ciasta drożdżowego lub francuskiego i wypełnić farszem według preferencji;
- oraz kołdunami, czyli niewielkimi pierożkami wewnątrz wypełnionymi mięsem lub farszem z grzybów i kiszonej kapusty.