Borowiki to chętnie dodawane grzyby do pospolitych zup i sosów. Choć sezon w lesie powoli zbliża się ku końcowi, wciąż możemy znaleźć tam pokaźne skarby. Zaprawieni grzybiarze wiedzą, że niektóre grzyby w Polsce znajdują się pod ścisłą ochroną. Nieprzestrzeganie przepisów może skończyć się wysokim mandatem.
Fenomen borowika królewskiego
Borowik królewski, zwany masłoborowikiem zaliczany jest do grzybów objętych całkowitą ochroną. W Polsce występuje bardzo rzadko. Odnotowano pojedyncze przypadki jego występowania w południowej części kraju, m.in. w częściach województwa podkarpackiego i dolnośląskiego. Jego owocniki najczęściej znajdują się w lasach liściastych, głównie pod dębami. Na czas jego występowania przyjmuje się okres między majem a wrześniem.
Zobacz także:
Borowik królewski należy do wyjątkowo rzadkich okazów grzybów, zarówno w Polsce, jak i Europie. W Polsce ma tylko kilka stanowisk. Dlatego pozyskanie choćby jednego owocnika wiązałoby się ze znaczną szkodą dla środowiska i mogłoby mieć wpływ na zachowanie właściwego stanu ochrony tego gatunku - mówi Michał Gzowski, rzecznik Lasów Państwowych.
Co prawda mówi się, że borowik królewski zachwyca smakiem, jednak ze względu na ścisłą ochronę nie można go zrywać i przetwarzać na własny użytek. Odstąpienie od tej zasady choćby z jednym owocnikiem może przynieść szkody dla środowiska.
W związku z tym zbierający może zostać ukarany grzywną w wysokości 5 tys. zł - dodaje.
Borowik królewski występuje rzadko nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Taka wysokość kary to jedyny sposób na zapewnienie mu przetrwania. Sroga grzywna ma skutecznie odstraszyć grzybiarzy, co pozwoli na zachowanie gatunku i równowagi w środowisku. Lista grzybów, które znajdują się pod ochroną jest długa, dlatego warto przeanalizować ją przed planowanym grzybobraniem. Dokument i wszystkie potrzebne informacje można znaleźć na stronie grzyby.pl.
Jak wygląda borowik królewski?
W całej Europie borowik królewski występuje niezwykle rzadko. Z tego powodu otrzymał w Polsce status E, jako gatunek krytycznie zagrożony wymarciem. Na tle innych borowików szczególnie wyróżnia się swoim wyglądem. Jego kapelusz o strukturze zamszu może mieć nawet kilkanaście centymetrów rozpiętości. Na powierzchni widoczne są drobne żyłki, a jego owocnik delikatnie wpada w czerwień, róż i purpurę. U starszych okazów kapelusz staje się bardziej rozpostarty, przybliża się do koloru wiśni. W dotyku przez długi czas suchy i nie wydziela mleczka.
Trzon chromowożółty, często z winnoczerwonymi plamami, z żółtą siateczką widoczną zwłaszcza w górnej połowie; 50-150 x 15-60 mm, początkowo pękaty, potem maczugowaty - pisze portal grzyby.pl.
Po rozkrojeniu jego miąższ wydaje się zbity. Początkowo jest bladozłocisty, jak kolory rurek, potem przyjmuje kolor bardziej cytrynowy. Nie sinieje po uszkodzeniach. Nie wydziela żadnego zapachu, czasami mówi się, że jest delikatny i przyjemny, charakterystyczny dla grzybów.
Jak bezpiecznie zbierać grzyby?
Niezależnie od doświadczenia, które masz w zakresie zbierania grzybów, warto pamiętać o podstawowych zasadach przed wycieczką do lasu. Pomoże to uniknąć kar i przynieść do domu tylko te grzyby, które nadają się do spożycia.
O tym musisz pamiętać:
- zbieraj tylko te grzyby, których nazw jesteś pewny;
- jeśli masz wątpliwości, czy zebrany grzyb jest trujący, lepiej zostaw go w lesie;
- skup się na zebraniu grzybów rurkowych, wszystkie z tej grupy są jadalne;
- zbieraj grzyby do kosza, plastikowe reklamówki nie przepuszczają powietrza i mogą narazić grzyby na psucie;
- unikaj grzybów rosnących przy drogach, mogą zawierać więcej szkodliwych substancji pochłoniętych z otoczenia;
- nie niszcz żadnych grzybów w lesie, pełnią one ważną rolę w całym ekosystemie.