Brokuł to warzywo o charakterystycznej zielonej barwie i wyróżniającej się strukturze. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na zdrowie i prawidłową pracę organizmu. Jednak, aby móc całkowicie wykorzystać wszystkie najważniejsze związki aktywne obecne w tym zielonym warzywie należy wiedzieć, jak go poprawnie przygotować. Jeden błąd może sprawić, że z cennych właściwości nie zostanie zbyt wiele, a Polacy popełniają go podczas przygotowania brokułów bardzo często. O czym należy pamiętać?

Dlaczego warto jeść brokuły?

Jednym z najważniejszych związków aktywnych obecnych w tym zielonym warzywie jest sulforafan, czyli niezwykle silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Substancja usuwa szkodliwe toksyny z organizmu, co pomaga zapobiec wielu poważnym chorobom.

Zobacz także:

Ponadto, brokuł to prawdziwa skarbnica witamin, takich jak C, K, A oraz minerałów (wapń, żelazo). Regularne włączanie tego warzywa do diety wspiera między innymi układ krwionośny, kostny oraz odpornościowy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, zwanego także „pierwiastkiem życia”, jest szczególnie polecany dla osób borykających się z anemią. Jest także niezwykle cenne dla pracy serca, a jego właściwości docenią również osoby zmagające się z tzw. „złym cholesterolem”.

Czy gotowanie brokułów w wodzie jest dobrym pomysłem?

Przyrządzanie brokułów na pozór wydaje się oczywiste, jednak nie każdy sposób okaże się odpowiedni. Choć można je spożywać również na surowo, najczęściej warzywo gotuje się w wodzie, co nie jest najlepszym pomysłem ze względu na utratę cennych wartości odżywczych. Tradycyjny sposób przyrządzenia brokułów wiąże się bowiem z ogromnymi stratami w ilości witamin, a w szczególności witaminy C oraz kwasu foliowego. Podczas gotowania znika też cenny chlorofil, który jest nieocenionym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Jak prawidłowo przygotować brokuł?

Naukowcy ze Szkoły Inżynierii Biologicznej i Chemicznej przy Uniwersytecie i Technologii w Zhejiang odkryli, że najlepszym sposobem na przyrządzenie brokułów i zachowanie wszystkich najcenniejszych składników odżywczych, jest ich odpowiednie przygotowanie jeszcze przed obróbką termiczną. Należy wówczas pokroić lub posiekać brokuły na mniejsze kawałki, a następnie odstawić je na około 90 minut. Dzięki zastosowaniu tych wskazówek, w warzywie aktywuje się enzym, tzw. mirozynaza, która z kolei potęguje wytwarzanie się cennego związku, jakim jest sulforafan. Po upływie wskazanego czasu, brokuły można wrzucić do garnka lub na patelnię.