Patrząc na prostotę popularnych potraw z PRL-u, aż trudno uwierzyć, że nie stanowią one podstawy diety Polaków. Dania te poza prostotą wykonania i tanimi składnikami dostarczały niezbędnych wartości odżywczych. Obecnie wiele z nich wraca do łask, zaskakując nie tylko młodzież, ale również dorosłych, którzy zapomnieli już o tradycyjnych daniach z tamtego okresu.

Kultowa potrawa z PRL-u wraca do łask

Kuchnię z PRL-u śmiało można porównać do tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, przynajmniej pod kątem prostoty posiłków. Tak jak quesadilla to nic innego, jak kurczak z warzywami podany w tortilli, tak wiele popularnych dań z PRL-u również składało się z raptem 3 składników. Jeśli pamiętacie lata 80., z pewnością nieraz mieliście okazję zjeść domowy obiad w postaci tłuczonych ziemniaków z jakiem sadzonym i mizerią. Danie tak proste, że aż trudno szukać przepisu na jego wykonanie.

Zobacz także:

Kultowe potrawy z PRL-u nie miały jednak tak „chwytliwej” nazwy, jak hiszpańskie przysmaki i być może dlatego obecnie wielu z nas zapomniało o tradycyjnych daniach z tamtego okresu. Jednakże niektóre przepisy doczekały się swojej drugiej młodości, czego przykładem są jajka w sosie musztardowym. Ta zapomniana potrawa z PRL-u spokojnie mogłaby być serwowana w niejednej restauracji, jako przystawka lub pełnoprawne danie obiadowe. W końcu „jajka w sosie musztardowym” podane na purée ziemniaczanym brzmią naprawdę zachęcająco i zapewne niejeden smakosz zapłaciłby za nie kilkanaście złotych.

 

fot. Corinna Gissemann/AdobeStock
 

Poznaj przepis na jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym są bajecznie proste w przygotowaniu. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają połączeniu delikatnego smaku jajek z wyrazistym, lekko pikantnym akcentem dressingu musztardowego. Podawane z purée ziemniaczanym stanowią doskonałą propozycję na tani, bezmięsny obiad do przygotowania w kilka chwil.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Przygotowanie jajek w sosie musztardowym nikomu nie powinno sprawić trudności. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, wystudzenia ich i obrania.
  • Gdy mamy gotową bazę naszego posiłku, bierzemy się za sos. W tym celu roztapiamy masło na patelni, dodajemy mąkę i całość podsmażamy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dolewamy gorący bulion, całość intensywnie mieszając, w celu uniknięcia grudek.
  • Na koniec do gotowego wywaru dodajemy musztardę, śmietanę i ulubione przyprawy. Warto podgotować sos na małym ogniu, aż ten zgęstnieje. Teraz wystarczy tylko polać nasze jajka dressingiem i gotowe. Zdecydowanie danie to smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem ziemniaków bądź kaszy kuskus.

Dlaczego dania z PRL-u przeżywają swoją drugą młodość?

Patrząc na ogrom przepisów dostępnych w Internecie oraz mnogość restauracji oferujących dania niemalże z każdego zakątka świata, wiele osób może zadać sobie pytanie: „Dlaczego dania z PRL-u przeżywają swoją drugą młodość?”. Odpowiedź jest dosyć złożona, gdyż nie chodzi tutaj wyłącznie o prostotę przygotowania posiłków.

Dla wielu z nas potrawy z PRL-u kojarzą się z dzieciństwem, czy okresem młodości. Powrót do znanych i lubianych smaków to wyraz naszego sentymentu do lat minionych. Miłośnicy tradycyjnej kuchni stwierdzą jednak, że nie chodzi tu wyłącznie o sentyment, a pielęgnowanie pięknej polskiej tradycji kulinarnej. Wśród miłośników tradycyjnej polskiej kuchni znajdziemy również pragmatyków, którzy twierdzą, że dania z PRL-u bazowały na rodzimych produktach, przez co były tanie i ogólnodostępne.

Porzucając jednak kwestie ideologiczne, można stwierdzić, że większość odbiorców docenia dania z PRL-u ze względu na ich intensywny smak. Należy zaznaczyć, że kuchnia polska słynie z tłustych dań i aromatycznych przypraw, a to właśnie tłuszcz uznawany jest za najlepszy nośnik smaku.