Carrefour apeluje w oficjalnym komunikacie (z dn. 17 lutego), by klienci nie spożywali zielonych oliwek o wskazanym w ostrzeżeniu numerze partii. Sieć gwarantuje również zwrot pieniędzy, jeśli produkt zostanie oddany do sklepu. Jak przekazano dalej, stwierdzono w nim przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów.

Produkty wycofane ze sklepów. Carrefour apeluje

Jak wynika z oficjalnego komunikatu wydanego przez sieć sklepów Carrefour, z półek wycofano zielone oliwki marki Simpl. Konkretnie wycofano partię oznaczoną numerem: 4187 i następującą datą minimalnej trwałości: 31.01.2026. Sieć apeluje, by wskazanego w ostrzeżeniu artykułu nie spożywać, a oddać do sklepu, gdzie będzie można otrzymać zwrot pieniędzy.

Zobacz także:

Osoby będące w posiadaniu tego produktu o określonym numerze partii proszone są o niespożywanie go i odniesienie do sklepu Carrefour, gdzie zostaną zwrócone pieniądze - przekazuje Carrefour. Przepraszamy za wszelkie niedogodności i zapewniamy, że dbałość o zdrowie i satysfakcja klientów jest dla nas absolutnym priorytetem - dodaje sieć. 

Szczegółowe informacje na temat wycofanego produktu:

  • Produkt: 1297768 SIM OLIWKI ZIELONE 600/400 g CAŁE
  • Marka: Simpl
  • EAN: 3560070940288
  • Numer partii: 4187
  • DMT: 31.01.2026

fot. carrefour.pl

Pestycydy w produktach spożywczych. UE publikuje raport

26 kwietnia 2023 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował kolejny już roczny raport dotyczący oceny poziomu pozostałości pestycydów wykrywanych w żywności na terenie Unii Europejskiej. Pobrano łącznie 87 863 próbki żywności, a spośród nich, jak wynika z badań przeprowadzonych w 2021 r., aż 96,1% nie przekroczyło określonych przepisami najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów. Natomiast w przypadku 13 845 prób w ramach prawnie ustalonych limitów mieściło się 97,9% wyników.

Przeprowadzono też pilotażową ocenę prawdopodobieństwa wystąpienia ryzyka zdrowotnego w odniesieniu do 29 pestycydów. Okazuje się, że w przypadku większości z nich prawdopodobieństwo przekroczenia przez konsumenta zalecanych wartości zdrowotnych jest bardzo niskie.

Wyniki uzyskane w ramach monitoringu są cennym źródłem informacji, pomocnym w oszacowaniu narażenia konsumentów UE na pozostałości pestycydów w produktach żywnościowych. W raporcie sugeruje się, że produkty żywnościowe analizowane w 2021 r. prawdopodobnie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Niemniej jednak sprawozdanie zawiera szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli pozostałości pestycydów dla zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumentów w całej UE - przekazuje Główny Inspektorat Sanitarny.