Demencja wiąże się nie tylko z utratą funkcji poznawczych. Mogą z niej wynikać także zaburzenia uwagi, mowy, a także orientacji w czasie i przestrzeni. Choroba ta wpływa na całe nasze życie, dlatego tak ważne jest, aby się przed nią chronić. Istnieją badania, które potwierdzają pozytywny wpływ niektórych produktów spożywczych na przeciwdziałanie demencji. Już niewielkie zmiany w diecie przyczynią się do zmniejszenia ryzyka jej wystąpienia.
Objawy demencji. Z czym wiąże się to schorzenie?
Wczesne objawy demencji są łatwe do zignorowania i zbagatelizowania. Trudności z koncentracją i luki w pamięci łatwo przypisać zmęczeniu i wynikającemu z niego roztargnieniu. Dlatego jest to tak podstępne zaburzenie. Osoby dotknięte demencją mogą przejawiać problemy z odnalezieniem się w czasie i przestrzeni. Jedynymi z najczęstszych objawów są jednak zaniki pamięci. Demencja oznacza też trudności z liczeniem, a także brak umiejętności właściwej oceny sytuacji. Dla chorych trudne, a nawet niemożliwe, może okazać się również rozpoznawanie osób. Mogą pojawić się też objawy wskazujące na zaburzenia emocjonalne, takie jak wahania nastroju, a nawet agresja. Osoby cierpiące na demencję często doświadczają również trudności w mówieniu. Niestety demencja należy do schorzeń nieuleczalnych, ponieważ zmiany, do których dochodzi w mózgu, są nieodwracalne.
Zobacz także:
Czy można zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji?
Badania naukowców z Queen’s University Belfast, uczelni znajdującej się w Irlandii Północnej, wskazują, że flawonoidy, zawarte w wielu produktach spożywczych, mogą wspierać procesy poznawcze i zmniejszać ryzyko demencji. Jak mówi prof. Aedín Cassidy, autorka badania:
„Na całym świecie częstość występowania demencji szybko rośnie. W naszym badaniu kohortowym przeanalizowaliśmy pochodzące z programu UK Biobank dane dotyczące diety ponad 120 tys. dorosłych w wieku od 40 do 70 lat. Nasze wyniki pokazują, że spożywanie dodatkowych sześciu porcji dziennie produktów bogatych we flawonoidy, w szczególności jagód, herbaty i czerwonego wina, wiązało się z niższym ryzykiem demencji o 28 proc. Wyniki były najbardziej zauważalne u osób z wysokim ryzykiem genetycznym, a także u tych z objawami depresji”.
Czym są flawonoidy? Niezwykłe właściwości prozdrowotne
Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, które występują w roślinach. Czym charakteryzują się flawonoidy? Mają przede wszystkim dobry wpływ na działanie całego układu krwionośnego. Przeciwdziałają na przykład powstawaniu zakrzepów i wzmacniają naczynia krwionośne. Wykazują działanie antyalergiczne, moczopędne i rozkurczowe. Korzystnie wpływają na procesy zachodzące w układzie nerwowym. Dzięki nim lepiej przyswajają się witaminy. Nie sposób nie wspomnieć także o ich działaniu antynowotworowym. Flawonoidy usuwają również toksyny z organizmu oraz działają antyoksydacyjnie. Co ważne, flawonoidy znajdziemy w wielu łatwo dostępnych produktach, które wielu z nas spożywa na co dzień.
W czym znajdziemy flawonoidy?
Z uwagi na wyniki wspomnianych badań, cieszy fakt, że flawonoidy są obecne w łatwo dostępnych produktach, dzięki czemu włączenie ich do naszej diety jest banalnie proste. Jednym z nich, który z pewnością znajdziemy w naszych kuchniach, jest herbata. Flawonoidy wpływają nie tylko na smak, ale również na jej działanie prozdrowotne. W czym jeszcze występują flawonoidy? Przede wszystkim w warzywach i owocach. Dobrymi źródłami tych składników są: cebula, jabłka, brokuły, ciemne winogrona, czerwona papryka i pietruszka. Są to, jak widać, produkty spożywcze codziennego użytku. Zawartością flawonoidów charakteryzują się również pomarańcze, grejpfruty i jagody bzu czarnego. Występują one także w roślinach strączkowych. Co ciekawe, znajdziemy je również w czerwonym winie.