Ten egzotyczny i wyróżniający się wyjątkowo słodkim smakiem owoc to liczi, przez wielu nazywane także chińską śliwką. Uprawia się je głównie w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie jest traktowane jako jeden z najbardziej cenionych składników w tradycyjnych recepturach kuchni azjatyckiej oraz w medycynie naturalnej. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które wspierają organizm i chronią go przed rozwojem chorób. Co więcej, liczi jest także szeroko dostępne także w Polsce, co sprawia, że można cieszyć się cennymi właściwościami chińskiej śliwki włączając ją do codziennej diety. Dlaczego warto ją jeść?

Jakie cenne wartości odżywcze zawiera liczi?

Liczi to owoc, który wyróżnia się niezwykle dużą dawką cennych witamin i minerałów, a wśród nich znajdują się między innymi:

Zobacz także:

  • Witamina C, której w tym egzotycznym owocu jest tak dużo, że już porcja około 100 g jest w stanie zapewnić niemal całkowite dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy dla osoby dorosłej. Dzięki obecności tej witaminy chińska śliwka jest niezwykle wartościowym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz chroni organizm przed rozwojem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie.
  • Witamina E, zwana również „witaminą młodości i płodności” wspiera organizm w zachowaniu prawidłowej kondycji skóry, jest cennym wsparciem dla osób z problemami sercowymi, a także jest odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi.
  • Witaminy z grupy B, które są niezbędne dla odpowiedniej pracy układu nerwowego oraz zachowania koncentracji.

Oprócz cennych witamin liczi zawiera także wiele minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, cynk czy magnez, które również pełnią kluczową funkcję dla zachowania dobrego zdrowia i kondycji organizmu.

Jak włączyć liczi do codziennej diety?

Włączenie liczi do codziennej diety wcale nie wymaga wiele wysiłku, ponieważ owoc można spożywać na surowo, od razu po zakupie. Wystarczy jedynie odciąć charakterystyczny dla niego ogonek i zdjąć twardą skórkę. Wewnątrz chińska śliwka charakteryzuje się białym i niezwykle soczystym owocem, a oprócz tego, w środku znajduje się także brązowa pestka, którą należy wyrzucić.

Liczi doskonale sprawdzi się także jako dodatek do lekkich sałatek, koktajli owocowych, wszelkiego rodzaju deserów, a także potraw mięsnych i z owocami morza. Dodatkowym atutem chińskiej śliwki jest niskokaloryczność (w 100 g znajduje się zaledwie 65 kcal).

Ile kosztuje liczi w Polsce?

Liczi w Polsce można kupić niemal w każdym supermarkecie, a czasami także na przyulicznych targach z żywnością, jednak ze względu na swoją egzotyczną naturę jest nieco droższym owocem. W zależności od miejsca, w którym robimy zakupy, cena chińskiej śliwki może wahać się między 15 a nawet 30 złotych za kilogram. Na sklepowych półkach coraz częściej pojawia się także liczi w formie konserwowej, dokładniej w puszkach, jednak w takiej postaci zawiera ono o wiele więcej cukru i niekoniecznie zdrowych konserwantów.