Owoce to cenne źródło witamin i minerałów, które mają niezwykle korzystny wpływ na prawidłową pracę i kondycję organizmu. Ich spożycie jest niezwykle istotne szczególnie w miesiącach zimowych, kiedy dni są krótsze, a w związku z nasilającymi się infekcjami w tym okresie, mogą okazać się nieocenionym wsparciem dla układu odpornościowego. Jednak zawarta w owocach bomba witaminowa może oddziaływać także na inne, mniej oczywiste aspekty, takie jak łagodzenie stresu czy poprawę koncentracji. Takie właściwości ma między innymi „chiński agrest”, szerzej znany jako kiwi. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Czym wyróżnia się kiwi i jakie cenne związki zawiera?
Kiwi, znane również jako „chiński agrest”, wyróżnia się charakterystyczną szorstką i pokrytą meszkiem skórką. Wewnątrz owocu znajduje się zielony i niezwykle soczysty miąższ z czarnymi drobnymi pestkami. Tylko jedna sztuka spożyta w ciągu dnia dostarcza człowiekowi wiele cennych witamin i minerałów, a wśród nich znajdują się między innymi:
Zobacz także:
- Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w walce z infekcjami i odpowiada za syntezę kolagenu w organizmie. Już tylko w 100 g owocu występuje prawie 60 mg, co zapewnia niemal całkowite zapotrzebowanie na witaminę C w ciągu dnia.
- Witamina E działa korzystnie przede wszystkim na skórę, włosy i paznokcie, ale zapobiega także uszkodzeniom komórkowym w organizmie oraz hemolizie czerwonych krwinek.
- Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz zdrowie kości. Jest także nieocenionym wsparciem dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.
- Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Dzięki jego obecności w kiwi, owoc korzystnie oddziałuje na stres, koi nerwy i poprawia koncentrację.
- Błonnik pokarmowy dba o zdrowie układu trawiennego, zapobiega zaparciom i jest nieocenionym wsparciem dla prawidłowej pracy jelit.
Kiwi to także bogate źródło antyoksydantów, które eliminują wolne rodniki z organizmu, odpowiadające za przedwczesne starzenie się organizmu oraz uszkodzenia komórek. Dzięki regularnemu spożywaniu związków przeciwutleniających, takich jak karotenoidy, polifenole czy witamina C, zmniejsza się ryzyko wystąpienia poważnych chorób nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych.
Jak włączyć kiwi do codziennej diety?
Kiwi jest fantastycznym wyborem dla osób na diecie. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, działa moczopędnie, a dzięki obecności błonnika pokarmowego, pomaga przyspieszyć trawienie. Jest także niezwykle niskokaloryczne, ponieważ w jednej sztuce owocu znajduje się około 45 kcal.
Owoc najczęściej spożywa się na surowo. Dzięki swojemu charakterystycznemu słodkiemu smakowi, jest popularnym dodatkiem do owocowych koktajli, sałatek owocowych, ciast i deserów. Najlepsze kiwi to takie, które nie jest ani zbyt twarde ani zbyt miękkie. Wówczas jego walory smakowe okazują się najsmaczniejsze.
Kto powinien unikać kiwi?
Mimo licznych korzyści zdrowotnych, płynących ze spożywania przynajmniej jednej sztuki dziennie tego owocu, kiwi nie jest wskazane dla każdego. Niektórzy po zjedzeniu mogą odczuwać nieprzyjemne swędzenie lub mrowienie na ustach i języku, a przy silniejszej reakcji alergicznej mogą wystąpić nawet duszności lub swędząca pokrzywka na skórze. Spożywanie kiwi nie jest wskazane również dla osób cierpiących na refluks, nadkwasotę żołądka lub chorobę wrzodową, gdyż mogą u nich wystąpić jeszcze poważniejsze problemy z układem pokarmowym.