W ostatnim czasie dubajska czekolada stała się prawdziwym hitem na całym świecie, w tym również w Polsce. Swoją popularność zawdzięcza wyjątkowo aksamitnej, chrupiącej, a jednocześnie rozpływającej się w ustach konsystencji. Nie bez znaczenia jest także najwyższej jakości czekolada. Teraz okazuje się, że jest dla tego deseru jeszcze lepsza alternatywa. Wystarczy około 20 min i kilka składników, żeby wyczarować pyszne ciasto à la dubajska czekolada. Nie musisz nawet odpalać piekarnika, a co więcej, jest tak proste, że z wykonaniem poradzi sobie każdy. Jak przygotować ten luksusowy deser krok po kroku?
Czym wyróżnia się dubajska czekolada?
Dubajska czekolada wyróżnia się swoim bogatym wnętrzem i nietypową teksturą. W składzie znajduje się między innymi chrupiące ciasto kataifi (ciasto filo), które jest często wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu, w tym także w deserach. Oprócz tego, kluczowym składnikiem okazuje się również wysokiej jakości mleczna czekolada, masa pistacjowa, masło oraz pistacje. Tymi samymi atutami wyróżnia się to błyskawiczne i niezwykle pyszne ciasto à la dubajska czekolada.
Zobacz także:
Jakie składniki będą potrzebne do ciasta?
Do przygotowania ciasta inspirowanego kultowym deserem, jakim w ostatnim czasie stała się dubajska czekolada, należy przygotować kilka składników. Część z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki:
- 300 g herbatników lub ciastek maślanych
- 400 g ciasta filo (znajdziesz je w supermarketach, takich jak Carrefour, Auchan czy Tesco)
- 250 g masy pistacjowej
- 300 g dobrej jakości mlecznej czekolady
- kostka masła
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- garść posiekanych pistacji lub migdałów do posypania ciasta (opcjonalnie)
Jak wykonać ciasto à la dubajska czekolada krok po kroku?
Krok 1 Przygotowanie spodu ciasta
Pierwszym krokiem w przygotowaniu ciasta a'la dubajska czekolada jest pokruszenie herbatników lub ciastek maślanych na drobniejsze kawałki. Najlepiej, jeśli będą one nieregularnych kształtów, co sprawi, że ciasto zyska nietypową strukturę. Następnie weź rondelek i podgrzej śmietankę wraz z połową kostki masła i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia produktów. Później dodaj do garnka połamaną na drobniejsze kawałki czekoladę i poczekaj aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Jeśli masa jest już jednolita i gładka, możesz dosypać do niej łyżkę kakao. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pokruszone na drobne kawałki herbatniki i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany spód ciasta wyłóż do wybranej foremki, wyrównaj, delikatnie dociśnij i po ostygnięciu odstaw do lodówki na kilka minut.
Krok 2 Przygotowanie warstwy z ciasta filo i masy pistacjowej
Kolejnym krokiem w przygotowaniu deseru a'la dubajska czekolada jest pokrojenie ciasta filo na cienkie paski i podsmażenie na maśle wraz z cukrem pudrem do uzyskania złocistego koloru. Następnie przełóż wszystko do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. Gdy masa nie będzie już gorąca, możesz dodać do niej masę pistacjową, wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód ciasta.
Krok 3 Przygotowanie polewy do ciasta
Ostatnim krokiem w przygotowaniu ciasta jest rozpuszczenie w rondelku czekolady aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadź ją na wierzchu deseru i opcjonalnie posyp pokruszonymi kawałkami pistacji lub migdałów. Najlepiej, jeśli odstawisz ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny lub nawet na całą noc przed spożyciem.
Dlaczego warto przygotować ciasto à la dubajska czekolada?
Ciasto à la dubajska czekolada to idealna alternatywa dla kultowego deseru, a dodatkowo błyskawiczne rozwiązanie w przypadku, gdy nie masz czasu na pieczenie. Dzięki użyciu prostych składników i nieskomplikowanej receptury, z przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet ci, którzy nie są miłośnikami eksperymentowania w kuchni. Ten deser z pewnością zachwyci wszystkich gości nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.