Świat oszalał na punkcie czekolady dubajskiej. Mimo że nie należy do najtańszych, robi prawdziwą furorę wśród konsumentów. Ten przysmak to połączenie czekolady, pasty pistacjowej, tahini (pasty sezamowej) i pasm ciasta kataifi. Wielu ulega tej małej przyjemności, jednak z pewnością są też tacy, których zastanawia to, czy czekolada dubajska jest zdrowa? Odpowiedź może wydawać się oczywista, jednak zdanie dietetyczek, które wypowiedziały się na ten temat w rozmowie z Portalem Spożywczym, nie jest tak jednoznaczne.
Czy czekolada dubajska jest zdrowa? Dietetyczki zabrały głos
W rozmowie z Portalem Spożywczym dietetyczki zabrały głos w kwestii tego, czy czekolada dubajska jest zdrowa. Wielu z was odpowiedź na to pytanie może nasuwać się sama i wydawać oczywista. Ten rarytas to w końcu deser, a te zazwyczaj należą do kalorycznych i ubogich w witaminy. Jednak opinia dietetyczek nie jest tak jednoznaczna. Jedna z nich, dr n. med. Justyna Jessa, dietetyczka kliniczna, w rozmowie ze wspomnianym portalem, wskazuje na to, że właściwości zdrowotne tego przysmaku będą się różnić w zależności od tego, jak dużo kakao zawiera. Ma to bowiem wpływ na zawartość magnezu, żelaza i cynku.
Zobacz także:
Czekolada dubajska oferuje unikalne doznania smakowe, dzięki dodatkom charakterystycznym dla kuchni bliskowschodniej, np. nadzieniu pistacjowemu. Co do jej właściwości zdrowotnych, to zależą one – tak, jak w przypadku innych czekolad - od procentowej zawartości kakao. Im większa będzie ilość kakao w czekoladzie, tym większa będzie jej wartość odżywcza, głównie zawartość magnezu, żelaza i cynku - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym dr n. med. Justyna Jessa, dietetyczka kliniczna.
Zdaniem ekspertki warto też zwrócić uwagę na zawarte w czekoladzie dubajskiej tahini i pistacje, ponieważ są one źródłem białka, błonnika oraz magnezu i cynku. Nie można jednak zapominać, że ten przysmak jest produktem wysokokalorycznym, o dużej zawartości cukrów prostych i tłuszczów.
O tym trzeba pamiętać. Specjalistka ostrzega
Czekolada dubajska może być dla wielu prawdziwym rarytasem, ale należy pamiętać o tym, żeby nie spożywać jej zbyt często. Ekspertka dr Justyna Bylinowska, redaktorka serwisu Dietetycy.org.pl, w rozmowie z Portalem Spożywczym wskazuje na zagrożenia, jakie wiążą się ze zbyt częstym spożywaniem cukrów prostych.
Spożywanie nadmiernej ilości cukrów prostych może prowadzić do insulinooporności, otyłości i chorób metabolicznych. Zawarte w kakao polifenole mają właściwości antyoksydacyjne, jednak ich ilość jest niewielka w porównaniu do gorzkiej czekolady - mówi dr Justyna Bylinowska, redaktorka serwisu Dietetycy.org.pl, w rozmowie z Portalem Spożywczym.
Jak często można sięgać po czekoladę dubajską?
Dietetyczki są zgodne co do tego, że czekolada dubajska powinna być traktowana jak okazjonalna przekąska, a nie stały element diety. Należy ją rozważać jedynie w kategorii małej przyjemności, którą można sobie sprawić raz na jakiś czas. Zdaniem dr Justyny Bylinowskiej ci, którzy dbają o zdrowie, powinni zwrócić uwagę na produkty, które zawierają więcej kakao, a mniej cukru.
Osoby dbające o zdrową dietę powinny wybierać czekoladę o wyższej zawartości kakao i niższej ilości cukru. Unikalny smak i kompozycja czekolady dubajskiej sprawiają, że jest ekskluzywnym przysmakiem, ale nie zdrową przekąską na co dzień. Świadome podejście do spożycia tego typu produktów jest ważne dla zachowania zdrowia metabolicznego. Dubajska czekolada to deser luksusowy, który powinien być traktowany jako okazjonalna przyjemność, a nie stały element diety - mówi dr Justyna Bylinowska, redaktorka serwisu Dietetycy.org.pl, w rozmowie z Portalem Spożywczym.