To koniec kawy kuloodpornej - czas na kawę z tahini. Poranny rytuał wzbogacony o ten napój pomoże zadbać nie tylko o figurę, lecz także o cerę i zdrowie. Dodanie do kawy tahini przyniesie zaskakujące korzyści, a powinni się tym zainteresować przede wszystkim ci, którym zależy na wprowadzeniu do diety elementów bogatych w błonnik, witaminy i minerały. Jak pić kawę z tahini i dlaczego to takie zdrowe?

Kawa z tahini remedium na podjadanie. Ten składnik to sekret Greczynek

Tahini, czyli pasta sezamowa, bywa również nazywana masłem Bliskiego Wschodu. Przygotowuje się ją na bazie prażonych ziaren sezamu. Powodem, dla którego kawa z tahini to taki zdrowy napój, jest duża zawartość błonnika w sezamie. Wpływa on na perystaltykę jelit, pozwala oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i zapobiega zaparciom. Z tego powodu będzie sprzymierzeńcem tych, którzy planują pozbyć się niechcianych kilogramów. To jednak nie wszystkie korzyści, jakie płyną ze spożywania błonnika. Ten składnik ma również wpływ na stabilizację poziomu glukozy we krwi oraz stężenie cholesterolu, a także ogranicza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Spożywając produkty bogate w błonnik, mamy pewność, że uczucie sytości zostanie z nami na dłużej, zatem ryzyko podjadania między posiłkami jest dużo niższe

Zobacz także:

Błonnik to niejedyny skarb zawarty w paście sezamowej. Tahini jest wartościowym składnikiem diety również ze względu na zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości, która jest silnym antyoksydantem, zatem spowalnia procesy starzenia się skóry. Z tego powodu kawa z tahini powinna stać się także przyjacielem osób, którym zależy na pięknej, zdrowej cerze.

Kawa z tahini - jak ją przygotować? 

Przygotowanie tego zdrowego napoju jest banalnie proste - wystaczy dodać łyżkę tahini do kawy, wymieszać i gotowe. Jeśli jednak nie masz tego składnika w domu, a brakuje go w pobliskim sklepie, możesz zrobić go sam. Aby przygotować pastę sezamową, potrzebujesz jedynie szklanki sezamu i ewentualnie dwóch łyżek oliwy. Co należy zrobić krok po kroku?

  1. Rozgrzej patelnię. 
  2. Wysyp sezam na patelnię. 
  3. Praż sezam około 10-15 minut, co chwilę czas mieszając, aby się nie przypalił.
  4. Kiedy sezam się zarumieni, zdejmij patelnię z palnika.
  5. Blenduj uprażony sezam do momentu, w którym zmieni się w gęsty krem.
  6. Opcjonalnie dodaj dwie łyżki oliwy, aby pasta była bardziej kremowa. 

Jeśli lubisz, kawę z tahini możesz wzbogacić o mleko.