O domowym sposobie na zaschnięty tłuszcz z piekarnika poinformowała mnie sąsiadka. Zdradziła mi, że od lat czyści ona w ten sposób swój piekarnik. Nie dość, że zaoszczędza krocie na specjalistycznej chemii, to jeszcze twierdzi, że środek ten znacząco ułatwia wyczyszczenie sprzętu kuchennego. Trudno uwierzyć, że do przygotowania domowego preparatu czyszczącego wystarczy tylko litr wody i pół szklanki popularnej przyprawy.
Jak usunąć zaschnięty tłuszcz z piekarnika?
Zaschnięty tłuszcz z piekarnika jest szalenie trudny do usunięcia. Najprościej byłoby oczywiście wykorzystać do tego celu szczotkę drucianą, ale przecież nikt nie chce porysować urządzenia. Cóż nam pozostaje? Często droga, specjalistyczna chemia i żmudne szorowanie. Wielu z nas zabiera się do tej czynności z dużą niechęcią, tym bardziej, jeśli często korzystamy z piekarnika. W końcu wystarczy, że niewielka ilość tłuszczu wyleje nam się z brytfanki podczas pieczenia mięsa, by problem powrócił do nas niczym bumerang.
Zobacz także:
Oczywiście kluczem do utrzymania piekarnika w czystości jest systematyczność i usuwanie plam z tłuszczu niemalże natychmiast po ich powstaniu, ale praktyka pokazuje, że mało kto stosuje się do tych zaleceń. Jakie jest więc rozwiązanie? Wcale nie zakup coraz droższych środków, które mają przywrócić piekarnikowi dawny blask. Wystarczy bowiem użyć sprawdzonego domowego sposobu na zaschnięty tłuszcz z piekarnika, by wyczyścić go w mgnieniu oka.
Ten domowy sposób na zaschnięty tłuszcz z piekarnika to prawdziwy hit
Jak wspomniałem, ten domowy sposób na zaschnięty tłuszcz z piekarnika zdradziła mi moja sąsiadka. Długo nie mogłem uwierzyć w to, że czyni on w kuchni istne cuda, aż nie zobaczyłem efektów jego działania na własne oczy. Do przygotowania mikstury czyszczącej wystarczy nam tylko pół szklanki soli oraz litr wody. Popularną przyprawę wystarczy rozpuścić w wodzie i przelać do butelki z atomizerem. Tym sposobem otrzymujemy domowy preparat czyszczący za grosze.
Teraz pozostało już tylko wykorzystać go jak każdy inny środek do czyszczenia. Wystarczy, że spryskamy nim wnętrze piekarnika, odczekamy chwilę i przetrzemy całość gąbką.
Dlaczego ten domowy sposób jest tak skuteczny?
Chociaż prosty i krótki skład początkowo nie wydaje się zbytnio przekonujący, warto dać mu szansę. Sól jest na tyle delikatna, że nie powinna powodować uszkodzenia piekarnika. Wiele osób zapomina o tym, że sól to nie tylko przyprawa, ale istny kuchenny mocarz. Ma ona właściwości dezynfekujące, dzięki czemu piekarnik po czyszczeniu jest nie tylko czysty, ale również wolny od przykrych zapachów.
Stosując jednak sól do czyszczenia piekarnika, warto zachować pewne środki ostrożności. Produkt ten może negatywnie wpływać na stan uszczelek, a także powodować korozję metalowych elementów. Z tego względu zaleca się dokładne usunięcie resztek preparatu po czyszczeniu urządzenia. W tym celu dobrym domowym sposobem może być ponowne umycie piekarnika wodą z płynem do mycia naczyń, a następnie osuszenie go szmatką. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasz preparat posłuży wyłącznie do utrzymania piekarnika w świetnej kondycji, nie powodując przy tym jego szybszego zużywania się.