To normalne, że wraz z wiekiem pewne obszary naszego mózgu stają się gorzej ukrwione i mniej dotlenione. Badacze twierdzą, że ma to związek z pogorszeniem sprawności intelektualnej oraz rozwojem demencji. 

Czym jest demencja i jak z nią walczyć?

Demencja to coś więcej niż zaburzenia pamięci. Do jej objawów należy też trudność z utrzymaniem uwagi i zdolności poznawczych. Ta choroba znacznie wpływa też na zachowanie i poczucie orientacji w terenie. 

Zobacz także:

Objawy wskazujące na demencję:

  • zaburzenia mowy;
  • błędna ocena zagrożenia;
  • wahania nastrojów;
  • trudności w wykonywaniu codziennych czynności;
  • permanentne zaprzeczanie błędom i pomyłkom.

Badania opublikowane przez American Chemical Society donoszą, że buraki mogą skutecznie ograniczać postępowanie objawów związanych z pojawieniem się demencji. Co więcej, zapobiegają chorobie Alzheimera. Odkryto cenny składnik, którego jest pod dostatkiem w burakach. Zawarta w nich betanina nadaje im unikalny kolor. To on hamuje akumulację nieprawidłowo złożonych białek w mózgu, które przyczyniają się do rozwoju Alzheimera. 

Nie można powiedzieć, że betanina całkowicie zatrzymuje problem odkładania się szkodliwych peptydów, ale na pewno zmniejsza utlenianie, co sprawia, że może zapobiegać powstawaniu alzheimera – mówi autor badania Li-June Ming.

Buraki, podobnie jak inne warzywa liściaste tj. seler, kapusta, a w tym szpinak mają w sobie wysokie stężenie azotanów, których bakterie obecne w jamie ustnej przekształcają w azotyny. Związki te pełnią ważną rolę w naszym organizmie, ponieważ powstaje z nich tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne. Dzięki temu wzrasta nam dopływ krwi i tlenu.

Jak buraki wpływają na zdrowie?

Buraki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Należą do warzyw niskokalorycznych, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie. Ich atrakcyjna cena jest dodatkowym atutem. Co prawda sposób ich obierania nie należy do najprzyjemniejszych, bo intensywnie barwią dłonie. To jednak zawarty w nich barwnik odpowiada za ich prozdrowotny charakter.

Burak to warzywo, które szczególnie posłużyć może przyszłym mamom. Bulwa dostarcza wysokie ilości kwasu foliowego, który wspomaga rozwój płodu. Niedobór tej witaminy zwiększa też ryzyko wystąpienia anemii.

To obowiązkowy element naszego jadłospisu, jeśli chcemy zwalczyć wszelkiego rodzaju zapalenia. Zalecane przy profilaktyce chorób metabolicznych tj. cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie. Po te zdrowe warzywo powinny sięgać także wszyscy, którzy regularnie uprawiają sport i chcą poprawić swoją wydajność.

Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w soku. Niestety ugotowane buraki narażone są na znaczną utratę wartości odżywczych. Te warzywa są niskokaloryczne, bo ich w 100 g zawierają jedynie 43 kcal.

Jakie buraki warto kupować?

Przy zakupie buraków warto kierować się ich dojrzałością. Im starsze warzywo, tym niestety ma gorszy smak. Idąc tym tokiem rozumowania, warto poszukać młodych buraków, mimo że zimą nie jest to najprostsze zadanie. Buraki w trakcie sezonu powinny być obrośnięte liśćmi. To ich wyglądem powinno się kierować w pierwszej kolejności. Ich stan świadczy o pierwszych oznakach starzenia. Liście powinny być jędrne i jak najbardziej zielone. Skóra buraka przede wszystkim nie może mieć na sobie pleśni. Dokładnie się jej przyjrzyj, czy nie ma na sobie zbędnych marszczeń. Białe plamki na powierzchni buraka mogą sugerować włóknienie warzywa i dużą zawartość błonnika. Kiedy jest go zbyt wiele, przełoży się to na jego gorszy smak.

Najlepszy okres na zakup młodych buraków zaczyna się już w maju i trwa do października. Jeśli chcesz poznać smak surowego buraka, wystarczy, że obierzesz go ze skóry i pokroisz na bardzo cienkie plastry. Możesz podać go w towarzystwie orzechów, sera feta i odrobiny oliwy. Całość jest wegetariańską alternatywą dla mięsnego carpacio. Kiedy nie masz pomysłu na sytą przekąskę możesz położyć poćwiartowane buraki na blaszce do pieczenia i doprawić je ulubionymi przyprawami. Skropione oliwą, posyp dużą ilością rozmarynu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 45 aż stanął się rumiane i chrupiące.