Jest zielony, dziwnie pachnie i nie wszyscy za nim przepadają, ale to prawdziwa skarbnica zdrowia. Nie chodzi wcale o szpinak, ale… brokuł! Można go piec, gotować, a nawet podać na surowo. To źródło cennych witamin, minerałów, a także przeciwutleniaczy, które zbawiennie działają na organizm. A do tego brokuł nie zawiera wiele kalorii, więc można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Sprawdźcie, dlaczego warto uwzględnić to warzywo w swojej diecie oraz w jaki sposób można je smacznie przyrządzić. 

Brokuł. Wartości odżywcze

Brokuł z wyglądu przypomina nieco zielone drzewko, a niektórym kojarzy się z kalafiorem. Jest to całkiem słuszny trop, ponieważ oba te warzywa są odmianami kapusty warzywnej. Brokuł bywa też nazywany kapustą szparagową i uważa się go za swego rodzaju przodka kalafiora. Był znany już w starożytności, natomiast w Europie powszechnie uprawia się go dopiero od XVIII w. Co ciekawe, jedne z największych upraw brokuła znajdują się w Polsce. 

Zobacz także:

fot: caftor/AdobeStock

100 g tego warzywa dostarcza 35 kcal, czyli niewiele. To sprawia, że brokuł jest świetnym składnikiem diety osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów lub dbają o linię. W podanej ilości tego warzywa znajdziemy też niecałe 2,4 g białka, 7,18 g węglowodanów oraz 0,4 g tłuszczów. Jest bogaty w błonnik (3,3 g na 100 g), który wspiera pracę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości.

Właściwości brokułów

Brokuł zawiera także szereg witamin i minerałów, jak witamina A, C, K, witamina B6 i B9, a także wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód oraz cynk. Należy tutaj zaznaczyć, że zawarte w brokule żelazo, cynk oraz magnez to minerały, które odgrywają kluczową rolę we wspieraniu pracy mózgu. Regularne jedzenie brokułów może wpłynąć pozytywnie na pamięć oraz koncentrację. Jakie jeszcze są cenne właściwości brokułów?

  • pomagają zapobiec zmarszczkom i spowalniają starzenie się skóry,
  • zmniejszają stany zapalne w organizmie,
  • wzmacniają kości i stawy,
  • wspierają układ trawienny,
  • zapewniają uczucie sytości,
  • pomagają regulować ciśnienie krwi.

Zawarty w brokułach sulforafan może zwalczać bakterię odpowiedzialną za wrzody żołądka (Helicobacter pylori). Oczywiście w przypadku tej i innych chorób absolutnie konieczna jest najpierw konsultacja z lekarzem i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Spożywanie brokułów można potraktować jako działanie profilaktyczne, mające na celu wspieranie prawidłowej pracy żołądka i całego układu trawiennego. 

Jak wykorzystać brokuł w kuchni?

Brokuł jest niezwykle wszechstronnym warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z prostszych przepisów jest kurczak w sosie śmietanowo-brokułowym, podany z makaronem.

fot: O.B./AdobeStock

Warzywo to świetnie komponuje się również z jajkami. Całkiem surowy lub krótko gotowany brokuł smakuje fantastycznie w połączeniu z pokrojonymi na ćwiartki jajkami na twardo, z dodatkiem czerwonej cebuli, pestek dyni oraz sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego. Z brokuła zrobicie także bardzo smaczną zupę krem czy zapiekankę warzywną. Pasuje też do pieczonych ryb (zwłaszcza łososia).