Do tłustego czwartku został równo miesiąc, dlatego warto już teraz powoli gromadzić przepisy na pyszności, które przyrządzicie w tym roku. Z pewnością będą to faworki oraz klasyczne pączki, ale przecież nie trzeba się ograniczać tylko do tych klasyków. Na tłusty czwartek polecamy wam zrobić przepyszne, ekspresowe mini-pączki. Przygotowuje się je bardzo szybko, a do tego są miękkie i bardziej wilgotne od zwykłych pączków za sprawą 1 składnika. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. 

Pomysł na ekspresowe mini-pączki

Do zrobienia typowych pączków potrzebna jest między innymi mąka, jajka, mleko, cukier oraz drożdże, a także sporo cierpliwości. Ciasto drożdżowe potrzebuje specjalnego traktowania - trzeba zaczekać, aż wyrośnie i zadbać o to, by temperatura była przy tym odpowiednia. Nie bez powodu nasze babcie przestrzegały przed tym, by nie stawiać rosnącego ciasta drożdżowego w przeciągu. Jeżeli temperatura jest zbyt niska, to może ono po prostu nie wyrosnąć. Do tego dochodzi jeszcze wyrabianie, ponieważ smaczne ciasto drożdżowe trzeba wcześniej porządnie wyrobić (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego).

Zobacz także:

Jeśli chcecie sobie oszczędzić trudu, możecie zamiast zwykłych pączków zrobić je w wersji mini, na serku homogenizowanym i bez drożdży. Przyrządza się je ekspresowo - wystarczy wymieszać składniki, uformować pączki i wrzucić je na rozgrzany olej. Nim się obejrzycie, a będzie już można posypać je cukrem pudrem i podawać. Przepis na pączki na serku homogenizowanym wraz z listą potrzebnych składników oraz sposobem przygotowania znajdziecie poniżej.

Przepis na pączki na serku homogenizowanym

Składniki:

  • 2 kubeczki (300 g) serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oraz olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóżcie serek homogenizowany. Dodajcie 3 całe jajka i wymieszajcie.
  2. Następnie wsypcie przesianą na sitku mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie rózgą kuchenną albo widelcem.
  3. Kiedy masa będzie już jednolita, wlejcie do garnka olej. Rozgrzejcie go do temperatury 175 stopni Celsjusza.
  4. Teraz za pomocą łyżki nabierzcie odrobinę ciasta formując je w kuleczkę i włóżcie do gorącego oleju. Co jakiś czas zanurzcie w nim łyżkę, by ciasto się do niej nie przyklejało.
  5. Smażcie pączki do momentu, aż się ozłocą. Odłóżcie je na talerz wyłożony grubą warstwą ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Możecie od razu podać tak przygotowane pączki lub posypać je cukrem z cynamonem. W tym celu wystarczy do 100 g drobnego cukru wsypać dwie płaskie łyżeczki cynamonu i wymieszać. Kolejno obtoczcie w powstałej mieszance pączki (powinny być jeszcze ciepłe) i ułóżcie na paterze. Z samym cukrem pudrem też będą bardzo smaczne. Pączki na serku homogenizowanym będą doskonałe zarówno na tłusty czwartek, jak i urodziny, imieniny czy inne okazje. Smacznego!

Co można zrobić z serka homogenizowanego?

Uwielbiany przez dzieci i dorosłych serek homogenizowany posłuży wam w wielu innych przepisach, nie tylko na pączki. 

Z jego pomocą możecie usmażyć smaczne, puszyste placuszki na śniadanie - wystarczy wymieszać 400 g serka z niecałą szklanką mąki pszennej, 2 jajkami, łyżeczką proszku do pieczenia oraz łyżką cukru pudru. Wszystkie składniki łączymy, a następnie smażymy placuszki na patelni na złoty kolor, na niewielkiej ilości oleju. Doskonałe z cukrem pudrem oraz świeżymi owocami.

Serek homogenizowany przyda się także do przygotowania farszu do omletów na słodko. Połączcie zawartość 1 kubeczka serka o smaku waniliowym ze 100 g twarożku. Takim kremem posmarujcie usmażony omlet, posypcie pokrojonymi drobno świeżymi owocami i złóżcie na pół. 

Kolejnym sposobem wykorzystania serka homogenizowanego jest sos do klusek leniwych albo pierogów z owocami. Kluski będą pyszne, gdy podacie je z serkiem, owocami i posypiecie płatkami migdałów. Z kolei pierogi z owocami, np. truskawkami czy jagodami, smakują wyśmienicie polane serkiem homogenizowanym i posypane cukrem oraz szczyptą cynamonu.