Czyszczenie dywanu jest czynnością, którą trzeba wykonywać regularnie – gromadzący się w nim kurz i roztocza mogą szkodzić m.in. alergikom. Największym problem jest jednak usuwanie z dywanu plam np. po winie czy kawie. Wielu z nas wydaje się, że jest to możliwe tylko w profesjonalnych pralniach. Jednak usług tego typu dawniej nie było, a nasze babcie przecież musiały jakoś czyścić dywany. Moja miała swój sprawdzony sposób. Robiła tę prostą miksturę.

Jak wyczyścić dywan bez drogich detergentów?

Korzystanie ze specjalistycznych preparatów do czyszczenia dywanów nie zawsze jest możliwe – czasem nie mamy ich akurat w domu albo z pewnych powodów nie chcemy ich używać. Istnieje jednak pewna babcina metoda, dzięki której szybko pozbędziemy się plam, również po winie i kawie, uznawanych za najtrudniejsze do usunięcia. Wystarczy nam biały ocet – do naczynia wlewamy pół szklanki wody, pół szklanki octu i mieszamy. Później namaczamy kawałek szmatki w powstałej miksturze i nakładamy na zabrudzone miejsce. Gdy już wyschnie, odkurzamy je.

Zobacz także:

Ocet można połączyć również z proszkiem do prania lub niewielką ilością wody. Gdy mowa o occie i proszku, wystarczą dwie łyżki każdego ze składników. Co do wody, to dodajemy jej tylko tyle, by powstała pasta. Domowy preparat wcieramy w plamę, czekamy, aż wyschnie i na końcu odkurzamy. W odróżnieniu od poprzedniego sposobu tu będziemy musieli poczekać trochę dłużej – pasta może schnąć nawet do 3 godzin.

Co sprawia, że ocet ma właściwości czyszczące? 

Ocet spirytusowy to uniwersalne narzędzie do czyszczenia domu. Dzięki zawartemu w nim kwasowi możemy szybko usunąć bakterie, zarazki i pleśń. Sprawdzi się np. podczas odkamieniania czajnika, czyszczenia pralki. Jest również środkiem neutralizującym zapach, wywabiającym plamy i usuwającym osad wodny z armatury. Nasze babcie używały go również do mycia podłóg i okien.

Jeśli zdecydujemy się używać tego rodzaju mikstury, zachowajmy ostrożność. Jeśli chcemy nim przetrzeć delikatne powierzchni np. marmur lub drewno, wcześniej wykonajmy próbę  i przetrzyjmy tylko niewielki fragment, by uniknąć uszkodzenia. Białego octu nie łączmy nigdy z wybielaczem. By zmniejszać kwasowość octu, zawsze rozcieńczajmy go wodą.

Biały ocet jest roztworem kwasu octowego w wodzie i nie zawiera żadnych dodatków. Inne jego rodzaje mogą zawierać organiczne składniki np. jabłko i zboża. Płyn cieszył się ogromną popularnością już tysiące lat wstecz. Egipcjanie, Grecy i Rzymianie używali go zarówno do czyszczenia, jak i konserwacji czy leczenia. Co ciekawe, rzymscy żołnierze często pili wodę z octem. W średniowieczu płyn służył jako środek dezynfekujący, gdy wybuchła epidemia dżumy.