28 stycznia Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Komunikat mówi o partii jajek, na których wykryto obecność bakterii Salmonella. Spożycie tego produktu niesie ze sobą ryzyko wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, wynikających z zatrucia pokarmowego. 

GIS ostrzega: na skorupkach jajek wykryto obecność bakterii Salmonella

28 stycznia GIS wystosował do konsumentów komunikat w sprawie partii jajek, na których skorupkach wykryto obecność bakterii Salmonella. Produkt został zbadany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, a w wyniku jej działań, bakterie znaleziono w jednej próbce na pięć. GIS poinformował, że spożycie jajek pochodzących z tej partii może się wiązać z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Dotyczy to zwłaszcza produktu, który nie został poddany obróbce termicznej.

Zobacz także:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - czytamy w komunikacie GIS-u.

Której partii dotyczy ostrzeżenie GIS-u?

Ostrzeżenie publiczne GIS-u jest wynikiem kontroli przeprowadzonej w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni w Przyczynie Dolnej. Wskutek przeprowadzonych działań zakazano wprowadzania do obrotu partii jajek pochodzących z określonych kurników do czasu otrzymania wyników badań laboratoryjnych. 

Ustalono że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych - poinformował GIS.

Komunikat wystosowany przez GIS dotyczy partii jajek o następujących danych:

  • Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj;
  • Numer partii: A3PL08121309;
  • Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025;
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650;
  • Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.

Spożycie tych jajek grozi zatruciem. Na jakie objawy zwrócić uwagę?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed spożywaniem wymienionego w komunikacie produktu. Może to bowiem skutkować wystąpieniem zatrucia pokarmowego. GIS informuje, że w razie wystąpienia objawów zatrucia jajkami pochodzącymi z tej partii należy skontaktować się z lekarzem. 

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - podaje GIS.

Jakie są objawy salmonellozy? Jak informuje GIS, pierwsze symptomy pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z bakterią. Należą do nich: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty. Zdarzają się również cięższe przypadki zachorowań, zwłaszcza u dzieci, osób starszych lub z obniżoną odpornością. 

Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę - czytamy na stronie GIS-u.

Co ważne, zarażeniu bakterią Salmonella można w łatwy sposób zapobiegać. W tym celu należy stosować się do kilku zasad. Przede wszystkim podczas przygotowywania posiłku trzeba pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Dodatkowo warto poddawać produkty obróbce termicznej i zwracać uwagę na to, w jaki sposób żywność jest przechowywana. Dobrą praktyką jest oddzielanie surowej żywności od takiej, która jest gotowa do spożycia.

Gotuj mięso, drób i jaja na odpowiednią temperaturę, aby zabić bakterie Salmonella. Unikaj spożywania surowych jaj oraz potraw zawierających surowe jaja, takich jak tiramisu czy majonez domowej roboty - czytamy na stronie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kamieniu Pomorskim.