19 lutego Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne, w którym poinformował o wykryciu w jednej z partii łososia sałatkowego bakterii Salmonella. Instytucja podjęła decyzję o wycofaniu jej z obrotu. W związku z komunikatem GIS-u warto przejrzeć zawartość lodówki, ponieważ spożycie tego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

GIS alarmuje: bakterie Salmonella wykryte w popularnym produkcie. Szczegóły partii

Obecność bakterii Salmonella została wykryta w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Znaleziono je w jednej z pięciu próbek pochodzących z badanej partii produktu - łososia atlantyckiego. Ze względu na ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego po jego spożyciu, wycofano go z obrotu. Produkt zniknie z półek sklepowych, ale wciąż może znajdować się w naszych lodówkach, dlatego warto przyjrzeć się danym wycofanej partii, które podał GIS.

Zobacz także:

  • Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
  • Numer partii: 0616
  • Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
  • Kod kreskowy: 5 901576 05749
  • Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

Proces wycofywania partii łososia z obrotu jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności, które prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. GIS zaapelował do konsumentów o niespożywanie produktu objętego komunikatem.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - czytamy w ostrzeżeniu publicznym GIS-u.

Co zrobić w przypadku zatrucia? Objawy salmonellozy

Salmonelloza jest chorobą wywoływaną w wyniku spożycia produktu, w którym znajdowały się bakterie Salmonella. Co należy do jej objawów? Mowa przede wszystkim o biegunce, nudnościach i wymiotach. Towarzyszą im bóle brzucha, może również pojawić się gorączka do 39 stopni Celsjusza. W przypadku wystąpienia objawów salmonellozy należy udać się do lekarza. Do żywności, która najczęściej bywa zakażona tymi bakteriami, należą między innymi:

  • surowe mięso,
  • owoce morza,
  • surowe lub niedogotowane jajka,
  • niepasteryzowane produkty mleczne.