Główny Inspektorat Sanitarny wykrył kolejne nieprawidłowości w popularnych produktach. Tym razem ostrzeżenie dotyczy przeprawy, którą w kuchni używa niemalże każdy. Eksperci apelują, aby nie spożywać toksycznego produktu, ponieważ może on wywołać szereg, groźnych dla zdrowia reakcji niepożądanych.
Popularna przyprawa wycofana przez GIS
W najnowszym komunikacie GIS czytamy o wykryciu niebezpiecznej dla zdrowia toksyny w soli sezamowej (gomasio). Inspektorat wskazuje, że wadliwy produkt został wycofany z obrotu.
Zobacz także:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez belgijski podmiot LIMA NV wycofaniu soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria w produkcie – czytamy na stronie gov.pl.
GIS udostępnia informacje na temat szczegółów produktu:
- Nazwa produktu: Bio Gomasio Original 225G
- Numer partii: E36AESS2324243
- Data minimalnej trwałości: 02/09/2025
- Kraj pochodzenia: Belgia
- Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia
- Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
fot. Główny Inspektorat Sanitarny/gov.pl
Jeśli zakupiliście wspomniany produkt, pod żadnym pozorem go nie spożywajcie. Firma Bio Planet S.A rozpoczęła już szczegółową analizę wadliwej partii produktu i zaleciła dystrybutorom jej natychmiastowe wycofanie z obrotu.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - zaleca GIS.
Co zawierała toksyczna sól?
Sól sezamowa wycofana z obrotu zawierała groźną dla ludzi toksynę alternaria. Ta produkowana jest przez grzyby rodzaju Alternaria, które powszechnie występują w środowisku, zwłaszcza w glebie, powietrzu oraz na produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, zboża i nasiona oleiste. Toksyna ta jest niezwykle groźna dla człowieka. Jej spożycie może powodować niepożądane działania genotoksyczne, w tym uszkodzenie DNA, zwiększenie ryzyka mutacji komórkowych, a nawet przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Wśród innych działań niepożądanych wymienia się:
- działanie immunosupresyjne – wpływające na osłabienie układu odpornościowego oraz ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych, cukrzyce, czy schorzeń neurologicznych;
- możliwość wystąpienia reakcji alergicznych – w tym duszności, zaburzenia pracy układu oddechowego, a nawet ryzyko wystąpienia astmy;
- problemy żołądkowo-jelitowe – takie jak bóle brzucha, nudności, biegunka, dolegliwości gastryczne i silne reakcje alergiczne.
Czym jest sól sezamowa?
Sól sezamowa, czyli popularna przyprawa, stosowana jest przez wielu miłośników kulinariów. Szczególnie popularna jest w kuchni azjatyckiej. Przyprawa ta charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, dlatego doskonale dopełnia dania z ryżu, sałatki czy sushi.
Jak wytwarza się sól sezamową? Przyprawa ta to mieszanka soli z ziarnami prażonego sezamu. W tradycyjnej kuchni japońskiej do jej przygotowania wykorzystuje się sól morską. Wiele osób decyduje się na przygotowanie tej przyprawy w domu. W tym celu wystarczy uprażyć sezam na patelni i utrzeć go z solą w moździerzu. W zależności od preferowanej intensywności stosuje się mieszanki od 5:1 do nawet 15:1, gdzie większy udział w przyprawie należy do sezamu.