Państwową Inspekcję Sanitarną o wadzie poinformował sam producent musztardy. Produkt, o którym mowa to French’s Classic Yellow Mustard. Spożycie go może spowodować reakcję uczuleniową, porównywalną do reakcji na penicylinę. Objawy te obejmują m.in. atopowe zapalenie skóry, pokrzywkę i obrzęk naczynioworuchowy. Wspomnianą musztardę sprzedaję m.in. Carrefour.

GIS wycofuje partię musztardy

Na dwóch partiach musztardy French’s Classic Yellow Mustard marki McCormick umieszczona została etykieta innego produktu. Wadliwa etykieta nie zawiera pełnego spisu składników i nie uwzględnia obecności gorczycy. Brak wyraźnej informacji na temat alergenu stanowi zagrożenie dla osób na niego uczulonych. W skrajnych przypadkach spożycie musztardy może spowodować wystąpienie reakcji alergicznej i zagrożenie życia.

Zobacz także:

  • Numer wycofanej partii musztardy to: M24130 - data minimalnej trwałości: 28/02/2026; M24131 - data minimalnej trwałości: 01/03/2026.

Państwowa Inspekcja Sanitarna przekazała, by natychmiastowo usunąć musztardę z półek sklepowych. W sklepach powinny znajdować się już komunikaty skierowane do klientów, informujące o zaistniałej sytuacji. Uruchomiona została także infolinia dla konsumentów. 

fot: Robson90/AdobeStock

Wszyscy klienci, którzy mają w domu wskazaną partię musztardy French’s Classic Yellow Mustard, mogą zwrócić ją do sklepu. W tym celu należy udać się do miejsca zakupu. Zaleca się, by nie spożywać musztardy, szczególnie gdy jest się uczulonym na gorczycę. Można również skontaktować się z infolinią McCormick Polska S.A – producent wówczas sam wskaże, co należy zrobić. Produkt usunięto prewencyjnie w celu ochrony życia i zdrowia konsumentów.

Jakie są objawy alergii na gorczycę?

Gorczyca należy do rodziny kapustowatych – tak jak rzepa, kapusta i chrzan. Najpopularniejszą jej odmianą są gorczyca biała, czarna i sarepska. Doceniana jest za wiele właściwości odżywczych. Zawiera m.in. pełnowartościowe białko, tłuszcz, błonnik, witaminy A, C, K oraz żelazo, cynk, wapń i miedź. Choć wykazuje właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie, jest również alergenem.

Alergenami gorczycy jest kilka uczulających białek np.:

  • Sin a1 (prolamina),
  • Sin a2 (legumina),
  • Sin a3 (białko LTP),
  • Sin a4 (profilina).

Spożycie wspomnianej musztardy przez osobę uczuloną na gorczycę, mogłoby spowodować:

  • Reakcje skórne – pokrzywka, świąd, obrzęk naczynioruchowy;
  • Zespół alergii jamy ustnej – świąd i obrzęk warg;
  • Alergiczny nieżyt nosa – świąd, kichanie, wyciek z nosa;
  • Astmę;
  • Atopowe zapalenie skóry – suchość skóry i jej stany zapalne, swędzenie, zmiany skórne, wypryski i złuszczenie naskórka.

By rozpoznać alergię na gorczycę, wykonuje się testy skórne, testy krwi i podwójnie zaślepioną próbę prowokacji kontrolowaną placebo. W trakcie ostatniego z wymienionych badań zarówno osoba przeprowadzająca badanie, jak i sam pacjent, nie wiedzą, kiedy zostanie podany posiłek zawierający gorczycę. Dopiero jak test się skończy, lekarz podejmuje decyzję, czy dana osoba może spożywać ten składnik, czy też nie.

Co jeść zamiast musztardy?

Wielu ten fakt może zdziwić, ale istnieją też musztardy bez gorczycy. Produkowane są z myślą o osobach nietolerujących tego składnika – przeważnie są to alergicy lub ci, którym ona po prostu nie smakuje. Musztarda bez gorczycy wytwarzana jest z innych składników. Można ją przygotować także w domowych warunkach. Jednak możliwe jest też zastąpienie musztardy innymi sosami takimi jak:

  • Chrzan,
  • Wasabi,
  • Majonez,
  • Ketchup,
  • Sos barbecue,
  • Sos Worcestershire,
  • Ocet balsamiczny,
  • Pasta tahini,
  • Hummus,
  • Ajvar,
  • Pasta z Awokado,
  • Jogurt grecki z dodatkiem przypraw,
  • Pesto.

Warto wspomnieć, że musztardę, o ile nie ma przeciwwskazań do jej spożycia, można uznać za zdrowy dodatek do posiłków. Wspomaga trawienie i powoduje lekkie przeczyszczenie. Regularne spożywanie musztardy może zapobiegać zaparciom i łagodzić dolegliwości żołądkowe. Obecna w niej gorczyca ma właściwości konserwujące. Mimo to w składzie musztardy obecne są często konserwanty, barwniki i zagęstniki, obniżające jakość produktu. Dlatego zawsze należy czytać etykiety i wybierać musztardę z możliwie jak najbardziej naturalnym składem.