Na Wigilię i Boże Narodzenie tradycyjnie przygotowuje się rybę na wiele różnych sposobów, natomiast Wielkanoc to prawdziwa uczta dla wszystkich mięsożerców. Na stole ląduje biała kiełbasa, która może być pieczona, gotowana lub podana razem z żurkiem oraz jajkami i nie tylko. W Wielkanoc zajadamy się też takimi pysznościami, jak domowe wędliny – w tym schab, który praktycznie sam robi się w piekarniku. Sprawdźcie, jak można go przygotować, by wyszedł wyjątkowo soczysty.
Jak zrobić soczysty schab?
Schab wieprzowy jest mięsem chudym, dlatego przygotowanie go w taki sposób, by nie był nadmiernie suchy to swego rodzaju sztuka. Podstawą zawsze jest marynata – dobrze sprawdza się taka, w której używamy wody wymieszanej z octem oraz przyprawami. Ocet rozbija włókna mięsa, dzięki czemu jest ono później delikatne i soczyste. Podobnie działa dodanie do marynaty… kiwi, które zawiera naturalne enzymy zmiękczające mięso. Trzeba też piec schab zawsze pod przykryciem i w odpowiedniej temperaturze, by się nie przypalił ani nie wysechł.
Zobacz także:
Sposób na miękki i soczysty schab
Kolejnym doskonałym sposobem na przyrządzenie schabu jest pieczenie go w… mleku. Ten składnik wykorzystuje się również do robienia marynaty, ponieważ sprawia, że mięso jest bardziej miękkie, soczyste i nabiera przyjemnego smaku. Wystarczy wcześniej zamarynować schab w przyprawach, a następnie go podpiec na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać ciepłym mlekiem. Później mięso pieczemy w piekarniku przez około godzinę i gotowe. Poniżej znajdziecie przepis na schab w mleku wraz z pełną listą potrzebnych składników oraz sposobem przygotowania krok po kroku.
Przepis na schab w mleku
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości (1 kg mięsa pieczemy przez 1 godzinę, więc jeśli macie cięższy kawałek schabu, trzeba go piec odpowiednio dłużej)
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
Przyprawy:
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Umyjcie schab i osuszcie. W misce wymieszajcie 1 łyżkę oleju z pieprzem, solą, majerankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Natrzyjcie mięso przyprawami, włóżcie do naczynia żaroodpornego i przykryjciel Odłóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Na godzinę przed pieczeniem wyjmijcie mięso z lodówki.
- Wlejcie olej na patelnię. Rozgrzejcie i na dużym ogniu podpieczcie schab ze wszystkich stron. Odłóżcie do naczynia.
- W międzyczasie w garnku podgrzejcie litr mleka 3,2%. Dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Kiedy mleko będzie już prawie wrzeć, wlejcie je do naczynia ze schabem. Płyn powinien przykryć mięso do ¾ jego wysokości.
- Teraz przykryjcie naczynie i wstawcie je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza. Pieczcie w termoobiegu z dolną grzałką przez pół godziny.
- Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i polejcie schab mlekiem. Pieczcie jeszcze przez 30 minut.
- Teraz wyłączcie piekarnik, wyjmijcie schab z naczynia i owińcie folią aluminiową. Włóżcie do stygnącego piekarnika, a mleko przelejcie do rondelka.
- W międzyczasie wlejcie łyżkę oleju na patelnię, na której wcześniej smażyliście schab. Dodajcie pokrojoną drobno cebulę i zeszklijcie.
- Następnie przełóżcie cebulę do rondelka z mlekiem i podgrzejcie, aż zacznie parować.
- Wymieszajcie łyżkę mąki w małej ilości wody i wlejcie do garnka z mlekiem. Mieszajcie, aż zacznie gęstnieć. Doprawcie gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Polejcie schab sosem przed podaniem. Smacznego!