„Groch włoski”, znany szerzej jako ciecierzyca, to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych o licznych wartościach odżywczych, właściwościach zdrowotnych oraz znakomitych walorach smakowych. Wiele osób wskazuje, że te niewielkie kuleczki wyróżniają się delikatnie orzechowym smakiem, który nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?

Jakie wartości odżywcze kryje w sobie ciecierzyca?

Ciecierzyca kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywo jest szczególnie cenione ze względu na pokaźne zasoby białka roślinnego (w 100 g ugotowanych ziaren „grochu włoskiego” znajduje się około 8 g tego makroskładnika), które jest podstawowym budulcem mięśni. Bogatą obecność białka w ciecierzycy cenią sobie szczególnie osoby, które wykluczyły mięso z codziennej diety i opierają swoje wybory żywieniowe na produktach wegetariańskich lub wegańskich.

Zobacz także:

Jednymi z ważniejszych wartości odżywczych zawartych w ciecierzycy są także błonnik pokarmowy, witaminy A, C, E, K, B, a także wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, miedź, cynk, wapń, potas oraz magnez, zwany również przez niektórych „pierwiastkiem życia”.

Jaki wpływ ma ciecierzyca na zdrowie?

Ciecierzyca to bogate źródło witamin, związków mineralnych oraz cennych składników odżywczych, co sprawia, że jest ceniona zarówno przez osoby z wieloma kłopotami zdrowotnymi, jak i te, które dbają o dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę. Dzięki obecności białka i błonnika warzywo okazuje się niezwykle pomocne w kontrolowaniu nadmiernego apetytu, poziomu cukru we krwi oraz w przypadku zaparć.

Ciecierzyca wspomaga funkcjonowanie jelit i skutecznie pobudza je do pracy. Syci na długie godziny, a jej regularne spożywanie pomaga obniżyć poziom „złego cholesterolu”. „Groch włoski” jest także niezwykle ceniony przez ciśnieniowców, ponieważ dzięki zawartości potasu, warzywo jest zbawienne w walce z nadciśnieniem tętniczym. Chroni również przed zawałami serca, udarami mózgu i poprawia kondycję układu krążenia.

Jak włączyć ciecierzycę do codziennej diety?

Ciecierzyca jest warzywem niezwykle uniwersalnym, a dzięki temu może być składnikiem wielu różnorodnych potraw. Doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Najczęściej jednak „groch włoski” można spotkać w postaci cenionego przez wielu hummusu, czyli kremowej pasty z przyprawami wykorzystywanej jako dodatek do chleba lub warzyw. Doskonale sprawdza się także jako składnik lekkich sałatek, dzięki któremu posiłek staje się jeszcze bardziej pożywny.