Jogurt grecki można kupić w wielu krajach. Produkt ten stał się popularny ze względu na swój smak oraz wartości odżywcze. Sprawdzi się jako element niemal każdej diety. Jak smakuje jogurt grecki i do jakich potraw można go dodać?

Jak smakuje i skąd wywodzi się jogurt grecki?

Jogurt grecki wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Od wielu lat spożywany jest w krajach takich jak Grecja, Turcja czy Albania. Jogurt grecki to jogurt o białej barwie produkowany z mleka odtłuszczonego. Podczas produkcji usuwa się więcej serwatki, czyli płynnej części mleka, dzięki czemu staje się on gęstszy. Tradycyjnie wytwarzany w Grecji jogurt jest z mleka owczego. Dopiero w 1975 roku grecka firma Fage International wprowadziła markę Total, oferując jogurt grecki z mleka krowiego.

Zobacz także:

Jogurt grecki ma lekko kwaśny posmak i gęstszą konsystencję niż inne tego typu produkty. Obecnie jogurt grecki jest produkowany w wielu krajach świata, choć czasami nieco różni się proces jego produkcji. Przykładowo w Arabii Saudyjskiej i innych krajach zatoki perskiej wykorzystuje się mleko wielbłądzie. Różnie wygląda też sprawa z dodatkami – w Albanii jogurt grecki spożywany jest bez dodatków albo z koperkiem, czosnkiem i ogórkiem, orzechami oraz oliwą z oliwek.  

Jakie właściwości ma jogurt grecki?

Niezależnie od dodatków oraz użytego w produkcji mleka, jest to produkt, który ze względu na swoje właściwości odżywcze warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Ma prosty skład, w którym nie znajdziemy szkodliwych dla zdrowia sztucznych ulepszaczy smaku i konserwantów.  W jogurcie greckim znajdują się probiotyki, które pozytywnie wpływają na jelita. Dzięki temu poprawi się nasze trawienie. W składzie znajdziemy również duże ilości witaminy B12. Witamina ta odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego poprzez wytwarzanie melaniny otaczającej i izolującej włókna nerwowe. Oprócz tego w produkcie znajduje się także witamina B2, niezbędna do utrzymania dobrego wzroku. Jogurt grecki polecany jest osobom, które się odchudzają, bowiem zawiera dwa razy więcej białka niż tradycyjny jogurt, dzięki czemu zapewnia poczucie sytości na dłużej. Ponadto zawiera niewiele kalorii – 60 kcal w 100 g. 

Z czym jeść jogurt grecki? Polacy uwielbiają ten produkt

Jogurt grecki sprawdzi się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrwanych. Do jogurtu można dodać ziarna zbóż, miód, orzechy, czy ulubione owoce i tym samym uzyskać pełnowartościowy i pożywny posiłek na początek dnia. Na bazie jogurtu można robić też koktajle, dipy, sosy i marynaty. Jogurt grecki przyda się jako składnik deseru. Niektórzy używają go również do dekoracji ciast i babeczek. Produkt wywodzący się z Grecji z powodzeniem zastąpi też śmietanę lub majonez, dzięki czemu sałatki będą mniej kaloryczne i zdrowsze. Nada się także jako dodatek do potraw z grilla. 

Polacy uwielbiają jogurt grecki, głównie z tego powodu, że jest pyszny i niedrogi, a jedzony przez dłuższy czas może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Produkt ten bez problemu kupisz w polskich sklepach. Jogurt grecki to prawdziwy skarb, który łączy w sobie bogaty smak, kremową konsystencję i liczne korzyści zdrowotne. Jego regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy zdrowia, wzmocnienia odporności, układu pokarmowego i utrzymania zdrowych kości. Można go użyć do przygotowania posiłku na każdą porę dnia, czy to w daniach słodkich, czy w wersji wytrawnej.