Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez „małej czarnej”, czy dnia w biurze bez spaceru w kierunku ekspresu. WHO ostrzega jednak przed zbyt częstym rozsmakowywaniem się w kawie. Wielu Polaków regularnie przekracza dzienną dopuszczalną dawkę kofeiny, przez co kawa zamiast prozdrowotnym napojem staje się trucizną.

Ile kawy dziennie można wypić?

WHO podało jasne zalecenia co do bezpiecznej dawki kawy. Ile kawy dziennie można wypić? Eksperci twierdzą, że nie więcej niż 3-5 filiżanek w ciągu dnia, co stanowi odpowiednik 320-400 mg kofeiny. Dla wielu kawoszy ten limit może wydawać się co najmniej niewystarczający. Naukowcy zaznaczają jednak, że częste spożywanie kofeiny zwiększa tolerancję organizmu na tę substancję, dlatego wieloletni kawosze mogą nie czuć takiego samego pobudzenia po spożyciu jednej filiżanki napoju, jak osoby, które piją kawę sporadycznie.

Zobacz także:

Wspomniana dawka została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za bezpieczną dla osoby dorosłej. Wartość ta nie powinna u osób zdrowych wywołać żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Specjaliści celowo podają jednak dzienny limit na kofeinę w mg, a nie w ilości filiżanek popularnego naparu. Wiele osób nie wie, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie.

W jakich produktach znajduje się kofeina?

Wiele osób mylnie utożsamia kofeinę wyłącznie z kawą. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia przypomina, że substancję tę znajdziemy między innymi w napojach typu cola, czekoladzie (zwłaszcza tej z dużą ilością kakao) oraz wielu lekach, gdzie kofeina pełni rolę substancji pomocniczej. To jednak nie wszystko. Wiele napojów może (między innymi herbata) zawierać teinę – substancję o działaniu zbliżonym do kofeiny, która również ma właściwości pobudzające.

Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są wszelkiego rodzaju napoje energetyczne nie tylko ze względu na znajdujący się w nich cukier. Wielu konsumentów błędnie oszacowuje ilość kofeiny w tego typu napojach. Tymczasem w jednej puszcze (250 ml) napoju energetycznego popularnych marek może znajdować się aż 80 mg kofeiny (32mg/100 ml), a zwykle otwarcie napoju kończy się wypiciem całej zawartości opakowania na raz.

Jakie są skutki przedawkowania kofeiny?

Chociaż trudno uznać kofeinę za substancję skrajnie niebezpieczną dla zdrowia i życia, naukowcy zalecają niebagatelizowanie jej skutków ubocznych. Dawka śmiertelna dla człowieka jest niemożliwa do spożycia w przypadku dostarczania do organizmu kofeiny wyłącznie z kawy, bowiem wynosi ona między 5 a 10 gramów, w zależności od tolerancji organizmu, jak i wagi ciała. Natomiast reakcje niepożądane możemy odczuć już po zbliżeniu się do dziennej dawki kofeiny (a osoby z niską tolerancję na tę substancję znacznie wcześniej). O jakich reakcjach organizmu mowa?

  • nieregularna praca serca (kołatanie, podwyższenie tętna);
  • wahanie ciśnienia (gwałtowny wzrost i spadek tętna);
  • odwodnienie organizmu;
  • problemy trawienne;
  • trudności z koncentracją (przez zbyt mocne pobudzenie).

Niektóre osoby po spożyciu zbyt dużej ilości kofeiny mogą również odczuwać osłabienie, uczucie suchości w ustach, czy doświadczać niepokoju.

Kto nie powinien pić kawy?

Wiele mówi się o prozdrowotnym wpływie kawy na organizm. „Małej czarnej” przypisuje się bowiem pozytywny wpływ na metabolizm, obniżenie ryzyka zawału serca, a nawet zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych i stanów depresyjnych. Jednakże niektóre osoby powinny w szczególności uważać na ilość spożywanej kawy, a nawet starać się ograniczać jej spożycie.

Przeciwskazaniami do picia kawy mogą być między innymi choroby wrzodowe żołądka, refluks, czy zespół jelita drażliwego. Z kawy powinni zrezygnować niektórzy pacjenci przyjmujący leki wpływający na pracę układu trawiennego, a także osoby cierpiące na choroby układu krążenia. Ograniczenie spożycia kawy zaleca się również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.