Brązowe pisanki uzyskujemy poprzez barwienie jajek łupinami z cebuli. Barwienie jajek na piękny, głęboki kolor brązu, niekiedy z niewielkimi przejaśnieniami, to w wielu domach stały element wielkanocnych przygotowań. Na tym jednak nie koniec domowych sposobów na cudne pisanki. W pełni naturalny sposób jajka zabarwić można również na inne kolory, w tym zielony. I nie, nie przyda nam się tutaj szpinak czy pietruszka. Zdecydowanie lepiej poradzą sobie inne składniki.
Jak uzyskać zielone pisanki naturalnym sposobem? Wymieszaj te 2 składniki
Wbrew pozorom to nie szpinak czy pietruszka pozwolą na zabarwienie jajek na zielono. Mimo że w ich przypadku pigment wydaje się wystarczająco intensywny, by pokryć skorupki, w rzeczywistości kolor wyjdzie bardzo jasny, niemalże niewidoczny. Ale nie oznacza to przegranej pozycji. Istnieje bowiem inny sposób na zabarwienie jajek na zielono. Piękne zielone pisanki w kolorze wiosennego ogrodu można uzyskać, stosując domowej roboty barwnik z dwóch składników.
Zobacz także:
Potrzebujesz kurkumy, czyli popularnej „złotej” przyprawy, która jest też silnym naturalnym barwnikiem. Kurkuma, za sprawą obecnej w niej kurkuminy, barwi jajka na żółto, to zatem dopiero początek procesu. Kurkumę bowiem należy połączyć z kolejnym naturalnym barwnikiem, którego źródłem jest czerwona kapusta. Mimo mylącej nazwy antocyjany z czerwonej kapusty barwią na niebiesko-fioletowe odcienie.
Zielone pisanki bez sztucznych barwników. Sposób przygotowania
Jak uzyskać zielone pisanki z tych dwóch składników? To banalnie proste.
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo, najlepiej o białych skorupkach (z podanej proporcji powinno wystarczyć na zabarwienie ok. 12 jajek),
- główka czerwonej kapusty,
- 8 łyżeczek kurkumy,
- 1 szklanka + 2 łyżki octu,
- 3 litry wody.
Przygotowanie:
- Czerwoną kapustę poszatkuj i zalej 2 litrami wody oraz szklanką octu (ocet sprawi, że kolor nie straci na intensywności). Całość gotuj ok. 1,5 godziny na średnim ogniu.
- Po tym czasie odcedź całość i odstaw zabarwioną wodę, by ostygła.
- W osobnym garnku zagotuj 1 litr wody z 8 łyżeczkami kurkumy i 2 łyżkami octu. Po kilku minutach gotowania, całość ostudź.
- Chcąc uzyskać zielone pisanki, najpierw zanurz jajka w wodzie z kurkumą na ok. 20 minut.
- Po tym czasie przełóż je do garnka z wywarem z czerwonej kapusty i pozostaw na godzinę (kontroluj w międzyczasie intensywność koloru).
- Tak potraktowane jajka powinny zabarwić się na czerwono. Gotowej wyjmij z wywaru i dla dodatkowego połysku posmaruj skorupki olejem.
Domowy sposób na wzorzyste pisanki. Bez wydawania kroci
Dodatkowym plusem barwienia jajek właśnie poprzez tę metodę jest to, że możemy uzyskać nie tylko zielone, ale też żółte czy fioletowo-niebieskie pisanki, wszystko zależy od tego, czy połączymy te dwa barwniki, czy poprzestaniemy na jednym kolorze. Dla wzbogacenia efektu na skorupce warto wcześniej narysować wzory białą kredką woskową lub świecą, których naturalny barwnik nie pokryje, a które będą wspaniale kontrastować na skorupce o intensywnym zabarwieniu.