Sezon na grzyby trwa, a zagorzali grzybiarze co rusz chwalą się swoimi pokaźnymi zbiorami. Wówczas może nasunąć się pytanie, co zrobić z nadmiarem tych smakowitych leśnych darów. Marynowanie, gotowanie, smażenie i suszenie to niemal coroczne zajęcia w wielu polskich kuchniach. Jednak po licznych zbiorach, Polacy zazwyczaj wybierają ich suszenie w piekarniku. To zdecydowanie rozsądna opcja zwłaszcza, jeśli zależy nam na zachowaniu ich wyjątkowego smaku na dłużej. Ten prosty, ale i czasochłonny proces może jednak czasami przynieść nieoczekiwany rezultat. Czy na pewno prawidłowe suszenie grzybów w piekarniku jest dla wszystkich oczywiste? Polacy często nie zdają sobie sprawy z popełnianych błędów, przez co niestety ich zbiory tracą swoje cenne wartości.
Jak przygotować grzyby przed suszeniem?
Przed zabraniem się do procesu suszenia grzybów, należy je odpowiednio przygotować. Pierwszym krokiem jest ich dokładne oczyszczenie za pomocą suchej lub lekko zwilżonej, czystej ściereczki. Staraj się jak najdokładniej usunąć wszelkie możliwe zanieczyszczenia. Pamiętaj, że złym nawykiem w celu wyczyszczenia grzybów jest ich uprzednie zanurzenie w wodzie. W takim przypadku nasze zbiory napęcznieją, a to dodatkowo przedłuży proces suszenia.
Zobacz także:
Po wyczyszczeniu, dokładnie przejrzyj każdą sztukę, aby upewnić się, że grzyby nie są popsute i nie mają żadnych niepokojących uszkodzeń. Mniejsze okazy najlepiej suszyć w całości, ponieważ podczas suszenia i tak znacznie stracą swoją objętość. Z kolei większe lepiej pokroić na mniejsze części. Pamiętaj, że nóżki grzybów również nadają się do suszenia. Najlepiej suszą się grzyby, które zostały świeżo zebrane, dlatego lepiej zabrać się do tego jak najszybciej.
Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku?
Pokrojone na około centymetrowe kawałki grzyby ułóż na blaszce, którą wcześniej najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Nie układaj grzybów zbyt blisko siebie, ponieważ może to spowolnić ich suszenie. Jeśli twoje zbiory okazały się bardzo obfite, lepiej rozłożyć je na kilku osobnych blachach i od czasu do czasu zamieszać. Suszenie grzybów jest bardzo czasochłonnym zajęciem, więc jeśli chcesz przyspieszyć proces poprzez zwiększenie temperatury suszenia, nie przyniesie to żadnych korzyści dla twoich leśnych zbiorów.
Aby zachować cenne wartości naszych grzybów i cieszyć się ich smakiem i aromatem na dłużej, najlepiej będzie, gdy piekarnik nastawisz na 40-50 stopni Celsjusza. Większy żar spowoduje, że twoje grzyby staną się przesuszone z wierzchu, a w środku wciąż pozostaną resztki wody. W efekcie doprowadzi to do ich szybkiego spleśnienia. Nie zmniejszaj też znacznie temperatury w piekarniku. Dobrze ususzony grzyb nie powinien się łamać i kruszyć. Oznacza to wówczas, że trzymaliśmy je w piekarniku lub suszarce zbyt długo.
Po ususzeniu grzyby trzymaj w suchym, najlepiej metalowym pojemniku lub w szklanym słoiku. Inne, nieszczelne metody przechowywania, takie jak worki z materiału narażają twoje zbiory na zjedzenie ich przez mole.
Alternatywne metody suszenia grzybów
Metoda suszenia w piekarniku nie jest jedyną. W sklepach znajduje się wiele dedykowanych sprzętów, które skutecznie pomagają nam w tym procesie. Co więcej, specjalne suszarki do grzybów zmniejszają ryzyko przypalenia naszych zbiorów, co niestety często może zdarzyć się podczas ich suszenia w piekarniku. Proces przygotowania grzybów w specjalnej suszarce trwa zazwyczaj około 6 godzin.
Jeśli natomiast chcesz zaoszczędzić na zbędnym zużyciu energii elektrycznej, możesz do suszenia wykorzystać sznurek. Najpierw należy nawlec na niego pokrojone kawałki grzybów, a następnie wywiesić go na słońcu lub w innym suchym i ciepłym miejscu, nawet w mieszkaniu. W tym przypadku czas suszenia zależy w szczególności od zawartości wody w danej partii grzybów, panującej temperatury oraz wilgotności powietrza.