Sezon na jesienne infekcje powoli się rozpoczyna. Są jednak sposoby, aby się przed nimi uchronić. Warto wiedzieć, że istnieje bardzo proste rozwiązanie, które pomoże nam wzmocnić naszą odporność. Wszystko za sprawą „złotego mleka”. Jego przygotowanie jest bardzo tanie i banalnie proste. Dowiedz się, dlaczego picie go jest tak dobroczynne dla zdrowia.
Jakie właściwości ma „złote mleko”?
„Złote mleko” swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkumy. „Złoto Indii”, bo tak również nazywana jest ta przyprawa, stosowane jest w kuchniach Dalekiego Wschodu już od ponad 2500 lat. Kurkuma skupia w sobie moc prozdrowotnych właściwości, między innymi przeciwzapalnych. Zawarta w niej kurkumina jest przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki. Oznacza to, że jest odpowiedzialna za spowalnianie procesów starzenia. Kurkuma ma za zadanie hamować również procesy kancerogenne, które prowadzą do rozwoju nowotworów. Dzięki temu, że obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, chroni organizm przed miażdżycą.
Zobacz także:
Kurkuma oddziałuje także łagodząco na układ trawienny - zapobiega wzdęciom, zgadze i refluksowi. Chroni nas również przed wrzodami żołądka. Szczególną uwagę powinni poświęcić kurkumie diabetycy, ponieważ jest ona też odpowiedzialna za regulowanie poziomu glukozy we krwi. Kurkuma może być zbawienna również dla osób, które zmagają się z bólami stawów. Spożywanie kurkumy może nas także uchronić przed namnażaniem się niektórych bakterii, wirusów i grzybów. Ale to nie wszystko. Ta przyprawa zadziała dobroczynnie nie tylko na nasze zdrowie. Pomoże też w utrzymaniu paznokci w dobrej kondycji. To samo tyczy się naszej skóry i włosów.
Jakie witaminy znajdziemy w kurkumie?
Zalety kurkumy nie kończą się na wzmacnianiu odporności. Posiada ona też mnóstwo witamin, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Włączając kurkumę do swojej diety, spożywamy następujące witaminy:
- witaminę B1, czyli tiaminę, która wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego oraz serca, a także wspiera układ immunologiczny i wykazuje właściwości antyoksydacyjne;
- witaminę B2, czyli ryboflawinę, która odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a także wspiera pracę układu nerwowego;
- witaminę B3, czyli niacynę, która wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz krwionośnego, a także może przyczyniać się do zmniejszania uczucia zmęczenia;
- witaminę C, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje produkcję kolagenu.
Jak przygotować „złote mleko”?
Wystarczy kilka chwil, aby móc cię cieszyć zdrowym napojem. Jego przygotowanie nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani trudno dostępnych składników. Do jego przyrządzenia potrzebne ci będą jedynie:
- jedna szklanka mleka lub napoju roślinnego;
- jedna łyżeczka miodu;
- jedna łyżeczka kurkumy w proszku;
- szczypta cynamonu;
- szczypta czarnego pieprzu.
Kiedy już przygotujesz składniki, rozpocznij podgrzewanie mleka lub napoju roślinnego. Pamiętaj jednak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj. Dopiero kiedy napój nieco ostygnie, dodaj miód. To ważne, aby nie dodawać go do zbyt ciepłego mleka, dlatego, że może wtedy stracić swoje cenne właściwości.