Zioła mrożone przez nasze babcie w plastikowych pudełkach to częste wspomnienie z dzieciństwa. Koper wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek do zup i sosów. Wiosną chętnie sięgamy po niego jako urozmaicenie naszych kanapek. Zawiera wiele cennych witamin i ma słodkawy, lekko pikantny smak. Warto wiedzieć jak mrozić go poprawnie, aby nie pozbywać go cennych właściwości.

Koper jako cenny element naszej diety

Koper włoski pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Wysokość jego łodygi może osiągać nawet 2 metry. W języku łacińskim oznacza siano, co niewątpliwie łączy się z jego zapachem. Z owocu kopru uzyskuje się olejek eteryczny, który ma wiele cennych właściwości. Najczęściej wykorzystuje się go w kuchni do podkreślania smaku potraw, czy zup. Jego składnikom przypisuje się pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Zobacz także:

W skład kopru włoskiego wchodzą:

  • składniki mineralne - wapń, magnez, żelazo, sód, potas, fosfor, cynk;
  • witaminy - B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, A, E, K, C;
  • olejek eteryczny, składający się z estragolu, fencholu, anetolu, kwasu anyżowego;
  • flawonoidy;
  • aminokwasy.

Dobroczynne działanie kopru odkryto już w starożytnym Egipcie. Najczęściej okazywał się ratunkiem przy bólu brzucha i zębów. Pełnił też funkcje magiczne. Wierzono, że jego obecność przy wejściu do domu uchroni go od złych duchów. Przy produkcji środków farmaceutycznych wykorzystuje się głównie owoc kopru. Napary z jego ziela pomagają w leczeniu problemów trawiennych i działają kojąco na kaszel. Jeszcze niedawno napary z kopru włoskiego zalecano na niemowlęce kolki. Olejki zawarte w koprze wspomagają wydzielanie żółci i soków trawiennych, dzięki temu układ pokarmowy pracuje lepiej. Zmniejsza występowanie wzdęć i bóli brzucha występujących po sytym posiłku. 

Jak mrozić koper?

W związku z rosnącym trendem zero waste popularne jest wielokrotne wykorzystywanie plastikowych opakowań. Znaleziono ich zastosowanie również w mrożeniu ziół. Mało mówi się o tym, że nie każdy taki pojemnik nadaje się do wielokrotnego zamrażania. Opakowania po produktach spożywczych tj. lody, serki i twarogi zostały stworzone z myślą o ich konkretnym przeznaczeniu. Przechowywanie w nich innych składników ma nie tylko negatywny wpływ na magazynowane produkty, ale i na nasze zdrowie. Nie powinny one mieć kontaktu z innymi produktami, ponieważ mogą uwalniać niewskazane dla człowieka związki chemiczne. Plastikowe naczynia mogą także pod wpływem temperatury pękać lub ulegać innym zniszczeniom. Zanim ponownie umieścimy je w swojej zamrażarce, warto sprawdzić, czy jest to zgodne z ich przeznaczeniem. Bezpiecznym zamiennikiem plastikowych pojemników są foremki do kostek lodu. Dzięki temu możemy zamrozić koper w odpowiednich dla siebie porcjach, które zachowają swoje właściwości nawet przez rok.

Mrożenie koperku krok po kroku:

  • umyj i dokładnie osusz koperek;
  • pokrój go na drobne części;
  • przygotuj foremkę do mrożenia, która jest wielokrotnego użytku;
  • włóż koperek do odpowiednich przegródek;
  • zalej zioła odrobiną oliwy lub oleju;
  • przełóż tackę do zamrażarki.

Jak przechowywać koper?

Najpopularniejszą metodą przechowywania kopru jest jego mrożenie. Warto pamiętać, aby do tego procesu wykorzystywać tylko świeże zioła. Nie powinny być długo przetrzymywane w naszej kuchni, należy je jak najszybciej umieścić w zamrażarce. Im dłużej zioła przechowywane są w temperaturze pokojowej, tym szybciej tracą swoje wartości odżywcze. Zamrożonego kopru nie należy później rozmrażać, wystarczy wrzucić go bezpośrednio do zupy czy sosu. Wraz z upływem czasu i temperatury potrawy dostosują swoją strukturę, a nie utracą cennych minerałów. Doskonałym sposobem na przechowywanie ziół jest także ich suszenie. Zapewni to do nich dostęp przez cały rok. Najlepszą metodą na osuszanie kopru jest wystawienie go na świeże powietrze. Nie może on jedynie być bezpośrednio wystawiony na działanie promieniowania słonecznego. Jeśli ten sposób nie przypadnie ci do gustu, włóż zioła do piekarnika. Rozłóż je równomiernie na papierze do pieczenia. Temperatura nie powinna przewyższać 50 stopni Celsjusza. Ten proces może potrwać kilka godzin. Gotowy koper przechowuj w suchym miejscu.