Wiele osób zapomina o dziennej porcji warzyw i owoców, przez co nie tylko nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości błonnika i mikroelementów z diety, ale również szkodzą swojej skórze. Zamiast wydawać krocie na specjalistyczne kosmetyki, wystarczy włączyć do diety winogrona bezpestkowe. To prawdziwe bomby witaminowe.
Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa
Winogrona bezpestkowe to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają one dużą ilość antyoksydantów i wysoką zawartość witaminy K, przez co korzystnie wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi i mają dobry wpływ na skórę. Co więcej, zawarty w nich reswarotrol znany jest z właściwości obniżających ciśnienie krwi, dlatego też owoc ten jest szczególnie rekomendowany osobom zmagającym się z nadciśnieniem.
Zobacz także:
Winogrona to również produkty o wysokiej zawartości błonnika, dzięki czemu zapobiegają zaparciom i mogą wpływać na poprawę metabolizmu. Owoc ten jeszcze szczególnie ceniony w czasie odchudzania, ponieważ wspomaga regulowanie łaknienia. Co ważne, zawartość prozdrowotnych związków w winogronie bezpestkowym i pestkowym jest dosyć podobna. Dlatego też niezależnie od tego, czy brzydzisz się pestek w tych owocach, czy też z ochotą je zjadasz, powinieneś włączyć je do swojej diety.
Czy winogrona bezpestkowe są zdrowe?
Wiele osób obawia się jedzenia winogron bezpestkowych, twierdząc, że jest to żywność wysoko modyfikowana. Tymczasem owoce dostępne na polskim rynku nie są odmianami winogron GMO, ponieważ nie otrzymuje się ich metodami laboratoryjnymi. Warto zaznaczyć, że z uwagi na fakt, że winogrona bezpestkowe można pozyskać naturalnymi metodami, odmiany GMO nie są produkowane na szeroką skalę. Ponadto, nawet warianty GMO nie wykazują negatywnego wpływu na organizm człowieka. Winogrona bezpestkowe od pestkowych różnią się zatem przede wszystkim obecnością (lub brakiem) pestek. Marginalne różnice dotyczyć mogą również kaloryczności lub indeksu glikemicznego.
Poznaj naturalne sposoby na blask skóry
Winogrona bezpestkowe oraz pestkowe są bogactwem prozdrowotnych związków, które korzystnie wpływają na naszą skórę. Zawierają one między innymi takie związki jak kwas cytrynowy, winny i jabłkowy, a także witaminy A, B1, B2, B3, C i K i liczne minerały, takie jak cynk, miedź, fosfor, magnez i potas. Zawarte w winogronach przeciwutleniacze przeciwdziałają degradacji elastyny i kolagenu, dzięki czemu spożywanie ich może przyczynić się do młodszego wyglądu naszej cery.
Co ważne, winogrona w niemal 85% składają się z wody, a to właśnie ona odpowiedzialna jest za młody wygląd skóry. Chcąc zwiększyć prozdrowotne działanie winogron na estetykę naszego ciała, warto zwiększyć ilość spożywanych płynów. Można wręcz połączyć przyjemne z pożytecznym i konsumować winogrona nie tylko w formie stałej, ale również płynnej. Owoce te doskonale nadają się do przygotowania kompotów, czy shake'ów, które nie tylko nawodnią nasz organizm, ale również dostarczą nam cennych mikroelementów.