Zbieranie darów natury cieszy się dużą popularnością, ponieważ łączy przyjemne z pożytecznym. Jednym z cenionych towarów są kasztany. Dzięki ich zbieraniu wiele osób może dorobić. Ile można zarobić na kasztanach? Jakie są aktualne stawki za kilogram kasztanów?
Jakie są rodzaje kasztanów?
W Polsce kasztan rośnie głównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku. W naszym kraju można spotkać dwa główne rodzaje kasztanów: jadalne i ozdobne. Kasztan jadalny, znany również jako kasztan szpilkowy, ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można go piec, gotować lub wykorzystać jako dodatek do różnych potraw. Zawiera witaminy z grupy B, witamina C, niacyna, potas, wapń i żelazo. Substancje te wpływają korzystnie na funkcjonowanie wątroby oraz trzustki, co czyni je atrakcyjnym produktem w dobie rosnącego zainteresowania zdrową żywnością. Nie poleca się jednak ich spożywania na surowo. Z kolei kasztanowiec (ozdobny) często sadzony jest w parkach i ogrodach, ale jego owoce nie są jadalne. Kiedy rosną kasztany? Sezon na kasztany trwa od września do października. Oba rodzaje kasztanów mogą być jednak źródłem dochodu.
Zobacz także:
Ile można zarobić na kasztanach?
Zbieranie kasztanów to nie tylko przyjemność, ale także szansa na zysk. To prosta czynność, którą mogą wykonywać zarówno dzieci, jak i dorośli podczas spacerów na świeżym powietrzu.
Gdzie można sprzedać kasztany? Przede wszystkim na lokalnych targowiskach i skupach. Ile skupy płacą za kasztany? Stawki mogą się różnić w zależności od poszczególnych regionów. Zwykle nie są to zawrotne kwoty. Jak podaje portal gs24.pl, w Wielkopolsce skup startuje 23 września, a ceny wahają się od 1,20 do 1,50 zł za kilogram. Z kolei w województwie pomorskim stawki wynoszą ok. 1,10 zł za kilogram. Przed oddaniem kasztanów do skupu należy je odpowiednio przygotować. Punkty przyjmują tylko świeże, zdrowe kasztany, bez pęknięć i śladów pleśni. Aby zarobić na kasztanach, trzeba więc poświęcić trochę czasu.
Kto potrzebuje kasztanów?
Kasztany jadalne są cenione w gastronomii. Można je spotkać w daniach tradycyjnych, a także w nowoczesnej kuchni, jako składnik zup, sałatek czy deserów. Kasztany można też mielić i dodawać do mąki – mąka z kasztanów nie zawiera glutenu, zatem będzie dobra dla osób, które nie chcą lub nie mogą go spożywać. Oprócz tego, kasztany są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Substancje zawarte w kasztanach maja działanie przeciwbakteryjne, przeciwbakteryjne i usprawniają przepływ krwi. Z tego powodu wykorzystuje się je jako składnik produktów przeznaczonych do cery naczynkowej. Dodatkowo, kasztany ozdobne znalazły swoje miejsce w rzemiośle i dekoracji, co również zwiększa ich wartość. Wiele osób wierzy, że kasztany warto trzymać w domu, gdyż przyciągają pieniądze, zdrowie i szczęście, a jednocześnie pochłaniają szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne. Takie działanie nie zostało jednak nigdy udowodnione.
Kasztany to jednak niejedyne dary jesieni, które mogą nam przynieść pieniądze. Co jeszcze można sprzedać jesienią? Punkty przyjmują nie tylko kasztany, ale również ślimaki, żołędzie i grzyby. Winniczki są cenione w gastronomii i w skupie można je sprzedać w cenie 3-6 zł za kilogram. Z kolei żołędzie są używane jako pasza dla zwierząt i można je sprzedać za 0,5 do 1 zł za kilogram. Jesienią największą popularnością cieszą się grzyby, szczególnie borowiki – za kilogram można otrzymać nawet 30 zł.