Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na dubajskie pączki z Biedronki. Przyglądając się bliżej ich składowi, nie mogła uwierzyć, że kosztują one niemalże 9 zł za sztukę. Chociaż pączki zawierają stosunkowo drogie, pistacjowe nadzienie, influencerka zaznaczyła, że mają one mało wspólnego z produktem premium.
Dubajskie pączki w Biedronce to kit, a nie hit?
Biedronka bazując na popularności dubajskiej czekolady, poszła za ciosem i wprowadziła do swojej oferty dubajskie pączki. Za cenę 8,99 zł za sztukę możemy rozkoszować się przysmakiem z aksamitnym, pistacjowym nadzieniem. Biorąc pod uwagę fakt, że stylizowane na dubajskie czekolady marketowe odpowiedniki produktu premium kosztują między 20 a 50 zł za małe opakowanie, cena za pączka nie wydaje się niezwykle wygórowana. Wystarczy tylko zestawić ją z cenami pączków na tłusty czwartek od Magdy Gessler, by przekonać się, że do absurdu jest jeszcze daleko.
Zobacz także:
Dubajskie pączki w Biedronce nie pojawią się jednak na stałe w ofercie dyskontu. Przysmak był oferowany czasowo od 10 do 15 lutego, jednakże biorąc pod uwagę, jak wielkie poruszenie wywołał w świecie smakoszy, możliwe, że powróci jeszcze na sklepowe półki.
Katarzyna Bosacka szczerze o dubajskich pączkach z Biedronki
Katarzyna Bosacka, znana influencerka, która wielokrotnie zabierała głos w sprawie przysmaków oferowanych przez topowe polskie dyskonty, nie przeszła obojętnie obok nowości w Biedronce. Niestety pączki nie spotkały się z jej pozytywną opinią.
Oto on! Pączek Dubajska Fantazja – produkt z głębokiego mrożenia, który właśnie się… ODRODZIŁ. Sprawnie przeszedł proces hibernacji i powrócił do życia, ale UWAGA – ponowne zamrażanie grozi niestrawnością… – czytamy w poście na Instagramie.
W dalszej części wpisu influencerka zaznacza, że krem pistacjowy, stanowi jedynie 20% masy produktu, a ilość pistacji we wspomnianym nadzieniu nie przekracza 15%. Bosacka bez gryzienia się w język nazwała ten produkt „cukrowo-tłuszczową symfonią”.
Co więcej, Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na inne składniki produktu. Zauważa, że do wykonania ciasta używa się masy jajowej w wersji instant, zamiast całych, świeżych jajek. Zaznacza, że w składzie znajdziemy również emulgatory, stabilizatory i barwniki, a zatem związki, które używane są do produkcji masowych, tanich wypieków, a nie pączków premium, kosztujących niemalże 9 zł za sztukę.
Katarzyna Bosacka o trendzie na „dubajskie” przysmaki
Katarzyna Bosacka nie po raz pierwszy zabiera głos na temat „dubajskich” przysmaków, a właściwie ich marketowych odpowiedników. Zaznacza, że chociaż produkty te mogą smakować wielu konsumentom, wiele z nich jest wątpliwej jakości. Kobieta twierdzi, że czekolady, czy pączki przepełnione są sztucznymi aromatami i związkami podkreślającymi smak produktu, natomiast brakuje w nich dużej ilości wysokojakościowych składników.
Mało kakao – najbardziej wartościowego składnika w czekoladzie, bogatego w magnez, naturalną kofeinę i przeciwutleniacze chroniące nas przed rakiem. Mało pistacji – najczęściej kilka procent. Dużo cukru – nawet ponad czterdzieści procent. Tak w skrócie można podsumować czekolady dubajskie, które sprawdziłam – powiedziała Katarzyna Bosacka, cytowana przez WP Finanse, podejmując temat „dubajskich” słodkości.