Wielkanoc to nie tylko żurek, biała kiełbasa i faszerowane jajka. W święta stół ugina się też pod ciężarem słodkich pyszności w postaci ciast, takich jak mazurek wielkanocny, sernik czy makowiec. Jednak specjalne miejsce jest zarezerwowane dla „królowej”, czyli babki wielkanocnej. Można ją zrobić na dwa sposoby - z ciasta drożdżowego lub ucieranego. Przyjęło się, że pierwsza wersja zwana jest „babą wielkanocną” i dodaje się do niej często rodzynki czy kandyzowane owoce. Druga, z ciasta ucieranego, to babka piaskowa. Jeśli za nią przepadacie, wypróbujcie poniższy przepis. Wychodzi sypka, a jednocześnie wilgotna i bardzo puszysta. 

Co zrobić, by babka wielkanocna była wilgotna?

Możecie się spotkać z przepisami, w których babka wielkanocna jest przygotowywana z dodatkiem oleju. Sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne, ale jednocześnie może wyjść zbyt ciężkie. Aby tego uniknąć, radzimy wam zamienić olej na inny składnik, czyli… majonez. To dość zaskakujące, ale działa.

Zobacz także:

Majonez, podobnie jak olej, jest tłusty, ale dodatkowo sprawia, że ciasto nabiera lekkości i kremowości. Babka wielkanocna z tym składnikiem dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie wsypcie do ciasta także trochę mąki ziemniaczanej - to dzięki niej babka będzie sypka. Warto też dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego. Poniżej znajdziecie przepis na babkę majonezową wraz z pełną listą składników oraz instrukcją przygotowania. 

Przepis na babkę majonezową

Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • aromat pomarańczowy lub cytrynowy

Dodatkowo: pół szklanki cukru pudru oraz kilka łyżek soku z cytryny do przygotowania lukru. 

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski. Wsypcie cukier i z pomocą miksera utrzyjcie wszystko na puszystą masę. 
  2. Po kilku minutach do jajek z cukrem dodajcie majonez - po jednej łyżce, nie przerywając miksowania. 
  3. Kiedy majonez już się połączy z jajkami i cukrem, dodajcie jeszcze wybrany aromat do ciasta. 
  4. Następnie do miski z mokrymi składnikami wsypcie przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia. Wymieszajcie, aż wszystkie produkty się ze sobą połączą. 
  5. Formę do babki posmarujcie masłem i posypcie mąką.
  6. W kolejnym kroku wlejcie do niej ciasto. Powinno sięgać maksymalnie do połowy wysokości waszej formy. 
  7. Wstawcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około 35 minut, w ustawieniu góra-dół. Pod koniec sprawdźcie drewnianym patyczkiem, czy babka jest już upieczona.
  8. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i zostawcie ciasto w środku na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
  9. Teraz możecie ostrożnie wyjąć formę z piekarnika i wysunąć z niej babkę. Zostawcie ją na kratce do ostudzenia.
  10. Kiedy już ostygnie, polejcie ją lukrem. Aby go przygotować, wymieszajcie pół szklanki cukru pudru z 5 łyżkami soku z cytryny. Smacznego!