Obok kotletów schabowych kurczak pieczony w całości stanowi szlagierowy hit niedzielnych i świątecznych stołów. Każda gospodyni i każdy gospodarz mają swój własny przepis na chrupiącą kurę z piekarnika. Jest jedna pewien sposób, który sprawi, że z upieczeniem smacznej drobiowej tuszki poradzi sobie nawet laik. Wystarczy kurczaka przygotować metodą „na płasko”.
Jak upiec kurczaka w całości, żeby miał chrupiącą skórkę i był soczysty?
Sposobów na chrupiącego i soczystego kurczaka jest wiele, ale jeden z nich niesie za sobą powiew rewolucji. To metoda pieczenia całego korpusu na płasko. Wcześniej jednak trzeba nadać mu odpowiedni „kształt”. Chodzi o to, by można było rozłożyć tuszkę bezproblemowo w brytfannie. Wcześniej wystarczy wyciąć z kurczaka kręgosłup — najlepiej zrobić to, nacinając kurę wzdłuż w dwóch miejscach po obu stronach kręgosłupa. W tym celu można użyć zarówno noża, jak i kuchennych nożyczek, warunek jest jeden: ostrza muszą być dobrze naostrzone. Wycięty kawałek kręgosłupa może posłużyć jako jeden z mięsnych składników rosołu.
Zobacz także:
Tak przygotowaną kurę można doprawić i piec. W ten sposób chrupiąca skórka powstanie na jej całej powierzchni (w przypadku tradycyjnego pieczenia zwykle ta część od dołu jest mniej chrupiąca), ponadto zwiększa się powierzchnia traktowana marynatą, przez co również samo mięso nabiera więcej soczystości. Kolejną zaletą takiej metody pieczenia jest łatwość krojenia już po upieczeniu.
Kurczak pieczony na płasko. Przepis
Składniki:
- 1 tuszka z kurczaka,
- 8 ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- duża łyżka masła,
- łyżka papryki mielonej (najlepiej wędzonej),
- płaska łyżeczka kurkumy mielonej,
- łyżeczka ulubionych ziół (np. majeranek, tymianek czy zioła prowansalskie),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Przygotowaną tuszę, tzn. już rozkrojoną, przełóż do brytfanny (nacięciem do góry) i dobrze dopraw solą z każdej strony.
- Czosnek obierz i posiekaj, a następnie rozetrzyj z niewielkim dodatkiem soli na pastę.
- Tak przygotowaną pastą czosnkową natrzyj mięso z każdej strony.
- Następnie dopraw kurczaka ziołami, pieprzem, kurkumą mieloną oraz słodką wędzoną papryką, również z każdej strony.
- Na końcu polej tuszkę roztopionym masłem i dokładnie wetrzyj w mięso wszystkie przyprawy wymieszane z masłem.
- Tak przygotowane mięso włóż do lodówki przynajmniej na 1 godzinę, a najlepiej, by mięso marynowało się przez całą noc.
- Cebulę pokrój w krążki i ułóż pod mięsem.
- Tak przygotowanego kurczaka włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez 1 godzinę na każdy kilogram.
- Po 30 minutach pieczenia odwróć tuszkę nacięciem do dołu, by skórka mogła się zarumienić.
- Serwuj z ziemniakami i surówką.