Jarmuż jest odmianą kapusty warzywnej. Ma zielony kolor, kędzierzawe liście i może różnić się smakiem - pieprznym, gorzkim lub słodkim - w zależności od odmiany. Szczególną popularnością cieszył się już w średniowieczu. Teraz jest nieco zapomnianym warzywem, które często omijamy podczas wizyt w sklepie, a to błąd. Niewiarygodne jest bowiem to, ile korzyści można uzyskać, wprowadzając jarmuż do swojej diety. Co ciekawe, szczególną uwagę powinni zwrócić na niego palacze. Dowiedz się, dlaczego.

Jarmuż - właściwości

Jarmuż to prawdziwe bogactwo prozdrowotnych składników. Dzięki temu uchodzi za niezwykle zdrowe warzywo. Dlaczego warto je włączyć do swojej diety? Oto, co w nim znajdziemy:

Zobacz także:

  • witamina A, czyli beta-karoten - to silny przeciwutleniacz, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami; obniża ona również poziom „złego” cholesterolu oraz chroni wzrok przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych;
  • witamina C - bierze udział w procesach antyoksydacyjnych i odpornościowych, a także stymuluje syntezę kolagenu i wkład w lepsze przyswajanie żelaza
  • foliany - pomagają w prawidłowej produkcji krwi, syntezie aminokwasów i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych; przyczyniają się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia;
  • potas - to od niego zależy między innymi prawidłowe spalanie białek i węglowodanów; dotlenia również nasz mózg i komórki; dzięki niemu nasze mięśnie mogą pracować prawidłowo;
  • wapń - czyli podstawowy składnik tkanki kostnej, który bierze udział w procesie krzepnięcia krwi; jeśli jego poziom w organizmie będzie odpowiedni, pomoże nam to w zachowaniu równowagi elektrolitowej;
  • witamina K - zmniejsza ona ryzyko wystąpienia zwapnień naczyń krwionośnych, co powoduje, że ma zapobiegawczy wpływ na wystąpienie miażdżycy;
  • żelazo - zapewnia prawidłową pracę serca, chroni nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz zmniejsza uczucie zmęczenia. 

Co zyskujemy, jedząc jarmuż?

To niepozorne warzywo kryje w sobie naprawdę wyjątkowe właściwości. Zawiera na przykład sulforafan. Jest to substancja, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Może także niszczyć bakterie Helicobacter pylori, którymi zakażenie objawia się między innymi wzdęciami, nudnościami, bólami brzucha i biegunkami. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, według wstępnych badań można stwierdzić, że jeśli w organizmie rozwija się proces nowotworowy, sulforafan ma możliwość hamowania rozwoju nowotworu, a także powstawania przerzutów. Na stronie NCEŻ możemy również przeczytać o innych badaniach, które wskazują na to, że częste spożywanie jarmużu może wpływać na mniejsze ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego, w tym jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego. To samo tyczy się raka odbytu, gruczołu krokowego i pęcherza moczowego. Spożywanie jarmużu może również zmniejszać ryzyko wystąpienia raka płuc u byłych palaczy. 

Jak przyrządzić jarmuż?

Liście jarmużu możemy spożywać w zależności od upodobań  - na surowo bądź po poddaniu go obróbce termicznej. Świetnym pomysłem jest przygotowanie z niego zdrowej przekąski, na przykład chipsów. Potrzebujemy jednie pęczku jarmużu, oleju i soli. Oczywiście jeśli chcemy, możemy doprawić je tak, jak lubimy, na przykład słodką, ostrą lub wędzoną papryką. Po umyciu i osuszeniu warzywa odcinamy jego twarde części. Następnie mieszamy składniki tak, żeby olej oblepił wszystkie liście. Potem zabieramy się za pieczenie w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Po 10 minutach obracamy listki na drugą stronę. Wtedy wystarczy kolejne 10 minut i pyszna, pożywna przekąska gotowa.

Ci, którzy szukają nieco bardziej sycących dań, powinni rozważyć przygotowanie zupy krem z jarmużu. W tym celu należy, poza jarmużem, kupić ulubione warzywa. Dobrze sprawdzą się tutaj cebula, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por i seler. Cebulę należy podsmażyć na patelni, a następnie dolać do niej 1,5 litra osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy do niej warzywa i czekamy, aż będą miękkie. Na koniec do wywaru wrzucamy jarmuż, gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie całość miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Taką zupę krem można podawać na przykład z grzankami.