Makowiec, podobnie jak sernik, jest typowym świątecznym ciastem. Piecze się go i na Boże Narodzenie, i na Wielkanoc. Jedni wolną cięższy makowiec, który piecze się na kruchym spodzie i polewa czekoladą. Inni preferują trochę lżejszą wersję drożdżową, czyli makową struclę. Jest idealna z dodatkiem rodzynek i polana lukrem. Niestety, zdarza się, że w po upieczeniu makowiec jest „dziurawy” w środku, co oznacza, że mak odkleił się od ciasta. Sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić oraz poznajcie przepis na smaczny wielkanocny makowiec. 

Dlaczego w makowcu robią się dziury?

Bardzo często dziura w makowcu powstaje na skutek tego, że zbyt luźno zawinęliśmy ciasto. Trzeba to robić ściśle i dokładnie, ponieważ im lepiej masa makowa przylega do ciasta, tym mniejsze jest ryzyko, że później zrobią się nieestetyczne dziury. Jednak jeżeli wszystko zrobiliście jak trzeba, a masa nadal odchodzi po upieczeniu, winowajcą może być samo ciasto drożdżowe. W trakcie pieczenia rośnie i jest bardzo gorące, a to tworzy parę, która „wypycha” masę makową i tak powstają puste przestrzenie w roladzie. 

Zobacz także:

Co zrobić, żeby makowiec się nie rozwarstwiał?

Jak więc temu zaradzić? Wystarczy, że do masy makowej dodacie odrobinę startych na tarce świeżych drożdży. To sprawi, że masa zamiast „uciekać”, będzie rosła razem z ciastem. Możecie także, jeszcze przed pieczeniem, wziąć wykałaczkę i za jej pomocą ponakłuwać makowiec w różnych miejscach. Dziurki będą później praktycznie niewidoczne, a dzięki nim gorące powietrze znajdzie ujście i makowiec się wam nie rozwarstwi. 

Przepis na wielkanocny makowiec

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 400 g maku
  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • 3 białka
  • 4 łyżki miodu
  • bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie. 

Przygotowanie:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszajcie z letnim mlekiem, łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawcie na 15 minut.
  2. W tym czasie utrzyjcie żółtka z cukrem. Po 15 minutach dodajcie zaczyn drożdżowy, przesianą mąkę i wyrabiajcie tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
  3. Teraz wlejcie roztopione oraz ostudzone masło i wyrabiajcie jeszcze przez chwilę. Przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie do maku wlejcie 3 szklanki gorącego mleka i całość gotujcie przez 10 minut. Później zmielcie mak trzykrotnie w maszynce. 
  5. Dodajcie do niego teraz cukier, miód, roztopione masło, wybrane bakalie i znów gotujcie przez 10 minut.
  6. Kiedy mak ostygnie, dodajcie do niego ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszajcie. 
  7. Ilość ciasta i masy makowej wystarczy wam na zrobienie dwóch rolad, dlatego podzielcie sobie oba te składniki na pół.
  8. Rozwałkujcie ciasto w kształt prostokąta tak, by na jednym końcu było nieco cieńsze. Rozsmarujcie masę makową pilnując przy tym, by zostawić 2 cm odstępu przy brzegach.
  9. Teraz zwińcie makowiec zaczynając od wąskiego boku tam, gdzie ciasto jest cieńsze. To samo zróbcie z drugą częścią ciasta i masy.
  10. Gotowe makowce ponakłuwajcie wykałaczką, połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około 50 minut. Smacznego!