Maseczka z marchewki to tani, domowy sposób, który sprawi, że skóra będzie wyglądać świeżo i młodo. Stosowanie jej powoduje, że cera staje się bardziej promienna i poprawia się jej koloryt. Wbrew temu, co może się wydawać, nie farbuje twarzy na pomarańczowo. Jak przygotować taką maseczkę? I dlaczego akurat z marchewki?

Marchewka ma właściwości pielęgnacyjne.

Warzywo zawiera wiele witamin i minerałów. Szczególnie doceniane jest za dużą zawartość witaminy A, wspierającej wzrok oraz witamin K, C, błonnika, potasu, żelaza i fosforu. Obecny w niej beta-karoten sprawia, że wielu postrzega marchewkę także jako składnik domowych kosmetyków np. maseczek. Składnik potrafi nieco przyciemnić cerę oraz poprawić jej elastyczność. Co więcej, nawilża skórę i może spowolnić jej starzenie.

Zobacz także:

Z marchewki produkowane są kosmetyki łagodzące skutki poparzeń. Zawiera także tokoferole, silne antyoksydanty, dzięki którym skóra zyskuje ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W kosmetyce warzywo stosowane jest także do pielęgnacji włosów – marchwiowy macerat potrafi zregenerować i odżywić włosy. Dzięki niemu stają się bardziej miękkie i zyskują blask.

Jak przygotować marchewkową maseczkę?

Maseczkę marchewkową najlepiej przygotować z młodej marchwi. Do stworzenia jednej porcji kosmetyku potrzebne będą: 1 młoda marchewka, 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżeczka miodu. Zamiast ostatniego ze składników możemy dodać kilka kropel soku z cytryny, choć powinny go unikać osoby z cerą suchą.

Marchewkę wrzucamy do blendera lub malaksera i mielimy tak, by nie było dużych kawałków. Jeśli nie mamy jednego z tych urządzeń, warzywo możemy zmielić na zwykłej tarce z małymi oczkami. Następnie dolewamy oliwę, miód i mieszamy. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz na 15 minut i zmywamy. Po wszystkim możemy nałożyć ulubiony krem.

Kosmetyk poprawi nawilżenie skóry. Może także zminimalizować przebarwienia, sprawić, że skóra stanie się bardziej elastyczna. Co więcej, pobudzi produkcję kolagenu i sprawi, że cera zyska ładny odcień.

Nie tylko marchewka działa jak kosmetyk. Te owoce i warzywa również tak mogą

Warzywa i owoce są naturalnymi źródłami witamin i owoców. Obecne w nich składniki działają regenerująco, odżywczo i mają właściwości przeciwutleniające. Jednym z warzyw cenionych w kosmetyce jest np. cebula. Dzięki dużej zawartości witaminy C i antyoksydantów może odmłodzić i odświeżyć skórę. Co ciekawe, znajduje się w składzie niektórych preparatów dostępnych w aptekach do leczenia blizn.

Kolejnym pielęgnacyjnym warzywem jest ogórek. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy A,B, C i E oraz kwasów organicznych nawilża skórę, oraz ją zmiękcza. Sprawdza się u osób z cerą mieszaną i tłustą. W domowych warunkach można przygotować z niego, chociażby tonik, łagodzący podrażnienia.

W kosmetyce zastosowanie znalazł także jeden z ulubionych owoców Polaków, czyli jabłko. Już w starożytności uznawano je za symbol zdrowia. Z owoców pozyskuje się substancję o właściwościach myjących – doceniana jest za to, że nie szkodzi barierze lipidowej naskórka. Zawierają ją m.in. niektóre mydła i szampony. Z pestek jabłek produkuje się też olej pomocny dla cer suchej i trądzikowej.