Co roku w wielu polskich domach na Wielkanoc piecze się mazurek, czyli tradycyjny wypiek z kruchego ciasta. Kruchy jest tylko spód i brzegi, ponieważ ciasto wypełnione jest bardzo słodką masą - kajmakową, czekoladową, orzechową czy marcepanową, ale możliwości jest o wiele więcej. Później dekoruje się ją bakaliami, lukrem czy orzechami w fantazyjne wzory nawiązujące do Wielkanocy. Jeżeli u was również na święta piecze się mazurek, mamy dobrą wiadomość - możecie przygotować go nieco wcześniej, ale pod 1 warunkiem.
Dlaczego piecze się mazurka na Wielkanoc?
Prawdopodobnie mazurek wielkanocny na dobre zagościł w naszej świątecznej tradycji w XVII wieku. Piękne wzory na cieście miały być symbolem końca trwającego 40 dni postu i rozpoczęcia wielkanocnego świętowania. Mazurek jest ciastem bardzo słodkim i bogato zdobionym, co dodatkowo miało „wzmacniać” wartość nagrody dla wszystkich tych, którzy wytrwale pościli przed świętami. W końcu po tak długim czasie odmawiania sobie pyszności mazurek musi smakować naprawdę wspaniale.
Zobacz także:
Jak przechowywać mazurek wielkanocny?
Jeżeli chcecie zaoszczędzić trochę czasu, który w trakcie świątecznych przygotowań jest bardzo cenny, mamy dobrą wiadomość. Mazurek wielkanocny można przyrządzić wcześniej, na kilka dni przed świętami - a dokładniej jego bazę, czyli kruche ciasto.
Spód do mazurka możecie upiec nawet na 5 dni przed Wielkanocą. W tym czasie przechowujcie go w lodówce, w szczelnym opakowaniu, by do ciasta nie dostała się wilgoć. Masę kajmakową, czekoladową czy dowolną inną, jaką wybierzecie wyłóżcie na dzień przed Wielkanocą. Zachęcamy was do wypróbowania poniższego przepisu na tradycyjny mazurek z kajmakiem i bakaliami.
Przepis tradycyjny na mazurek wielkanocny
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 kostka masła (200 g)
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- cukier wanilinowy
- 1 puszka masy kajmakowej + 150 g masła
Oraz bakalie do dekoracji, na przykład rodzynki, kandyzowana pomarańcza, żurawina, migdały, orzechy włoskie.
Przygotowanie:
- Wysypcie mąkę na stolnicę. Dodajcie zimne, pokrojone na kawałki masło, cukier puder i cukier waniliowy, a następnie wszystko wymieszajcie.
- Teraz do ciasta dodajcie żółtka i wyróbcie, aż masa będzie gładka. Uformujcie je w kulę, owińcie folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie połóżcie ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkujcie na placek o wymiarach odpowiadających waszej formie do pieczenia (może być 20 x 30 cm).
- Widelcem zróbcie w placku dziurki i odłóżcie do lodówki na 15 minut. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Włóżcie spód mazurka do piekarnika i pieczcie przez około 20 minut lub do momentu, gdy ciasto się ozłoci. Ostudzone ciasto możecie teraz szczelnie owinąć folią i odłożyć do lodówki lub chłodnej spiżarni na kilka dni.
- Na dzień przed Wielkanocą dokończcie przygotowania mazurka. Ubijcie 150 g masła na puch, a następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawajcie masę kajmakową z puszki.
- Tak przygotowany krem rozsmarujcie na kruchym spodzie i udekorujcie bakaliami. Odłóżcie na noc do lodówki. Smacznego!