Mięso drobiowe psuje się szybko. Często nie trzeba nawet specjalnie mu się przyglądać, by zauważyć, że coś z nim jest nie tak – wiele „mówi” już sam zapach. Jednak niekiedy woń mięsa nie musi sugerować, że produkt jest zepsuty. 

Jaki kolor ma nieświeże mięso drobiowe?

Zdrowe mięso z kurczaka ma bladoróżowy kolor. Każde odstępstwo od tej normy jest sygnałem ostrzegawczym. Gdy drób jest ciemny lub pojawia się na nim zielony nalot, to znak, że produkt jest zepsuty. Wbrew pozorom nie warto także sięgać po niemalże białe mięso z kurczaka – ten wygląd może wynikać z wielokrotnego płukania. Mięso nie powinno być także suche i popękane. 

Zobacz także:

Cechą psującego się mięsa jest oczywiście jego zapach – „aromat” ten potrafi wręcz zwalić z nóg. Nadpsuty drób ma wyraźny bukiet, ale zanim to nastąpi, będzie on lekko kwaśny. Zepsute mięso traci też sprężystość i jędrność. Po naciśnięciu palcem nie wraca do pierwotnego kształtu.

Czym grozi spożycie zepsutego mięsa?

W nieświeżym mięsie mogą znaleźć się bakterie salmonelli i E.coli. Spożycie ich powoduje często zakażenie żołądka i jelita grubego. W skażonym mięsie pojawiają się także larwy pasożytów, które bywają nawet przyczyną zgonu. Objawami zatrucia bakteriami salmonelli i E.coli są: wodnista biegunka, wymioty i tępe bóle brzucha – występują przeważnie w ciągu 48 godzin. Zatrucie larwami pasożytów może imitować symptomy przypominające grypę.

Mięso drobiowe często zakaża czerwonka, choroba zakaźna wywołana przez pałeczki Shigella.

Choroba często przechodzi w postać przewlekłą z nawrotami choroby, utrzymującą się przez kilka miesięcy. Część osób po przechorowaniu czerwonki bakteryjnej staje się bezobjawowymi nosicielami pałeczek Shigella. Leczenie czerwonki bakteryjnej obejmuje podawanie leków przeciwbakteryjnych oraz płynów uzupełniających straty wody i elektrolitów – czytamy na stronie gov.pl

Spożycie zepsutego mięsa może skutkować toksoplazmozą, jedną z najgroźniejszych chorób przenoszonych przez tego typu produkty. Do zarażenia dochodzi często po spożyciu surowego lub niedogotowanego mięsa wołowego. 

Gdzie najlepiej kupować mięso?

Jakość spożywanego mięsa może mieć wpływ na nasze zdrowie. Najlepiej kupować je z pewnych hodowli. Tego rodzaju mięso będzie miało więcej witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 oraz lepszy smak i teksturę. Im zdrowszą dietę miało zwierzę, tym bardziej soczyste będzie jego mięso.

Dobrej jakości mięso możemy kupić np. w profesjonalnej masarni – w tego typu miejscach znajdują się m.in. lady chłodnicze, dzięki którym mięso jest prawidłowo schłodzone. Co więcej, klient może dowiedzieć się, z jakiego gospodarstwa pochodzi mięso i jak karmiono tam zwierzęta. Sprawdzona masarnia ma także certyfikaty potwierdzające jakość produktu i jest transparentna w kwestii barwników i konserwantów dodawanych do mięsa.