Mamy już połowę lutego, a nim się obejrzymy, zacznie się marzec i wraz z nim pierwsze dni wiosny. To oznacza rozpoczęcie prac w ogrodzie - należy posprzątać go po zimie, sprawdzić stan mebli ogrodowych, zrobić wertykulację trawnika i wiele więcej. Bardzo ważna jest jeszcze jedna kwestia, czyli czyszczenie narzędzi ogrodniczych. Zwłaszcza tego, jakim jest sekator, którego używamy praktycznie bez przerwy do przycinania gałęzi i pędów. Dowiedzcie się, w jaki sposób go wyczyścić, by był wolny od bakterii i zarodników, które mogłyby powodować choroby roślin.
Pierwsze prace w ogrodzie po zimie
Zacznijmy od tego, co należy wykonać w ogrodzie na przełomie zimy oraz wiosny. Najpierw trzeba w nim posprzątać, czyli pozbierać połamane, suche gałęzie oraz resztki liści z trawnika. To bardzo ważne, ponieważ zalegające resztki utrudniają korzeniom trawy pobieranie wody, a same źdźbła mają gorszy dostęp do słońca. Później trzeba wykonać wertykulację trawnika i nawożenie oraz warto dosiać trawę w tych miejscach, które w trakcie zimy się przerzedziły. Wszystkie te czynności możemy wykonać na początku marca.
Zobacz także:
fot: Michal/AdobeStock
W tym czasie warto już rozpocząć przygotowywanie rozsad takich warzyw, jak pomidory, papryki, dynie, kalarepy czy por. Z kolei na przełomie marca oraz kwietnia, kiedy zrobi się już cieplej i jest mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia przymrozków, ściągamy osłony zimowe z roślin.
fot: Galinka/AdobeStock
Czyszczenie narzędzi ogrodniczych - dlaczego to takie ważne?
Wczesną wiosną wykonujemy także pierwsze cięcie drzew oraz krzewów ozdobnych. Zanim się jednak do tego zabierzemy, koniecznie musimy najpierw przeprowadzić czyszczenie narzędzi ogrodniczych. W ten sposób zapobiegamy bowiem rozprzestrzenianiu się chorób roślin. Na brudnym sekatorze mogą znajdować się zarodki grzybów, bakterie czy wirusy, a także jaja oraz larwy szkodników, które w trakcie cięcia przeniesiemy na swoje rośliny. Czyścić należy nie tylko sekator, ale także piły i wszystkie inne narzędzia, które mają bezpośredni kontakt z roślinami.
Regularne dezynfekowanie i czyszczenie narzędzi ogrodniczych jest potrzebne również do tego, by mogły nam one służyć dłużej. Zalegający brud, resztki roślin czy rdza sprawiają, że ostrza się tępią, a narzędzia szybciej zużywają.
Jak zdezynfekować sekator?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, w ogrodzie najczęściej używamy sekatora, dlatego konserwacja zwłaszcza tego narzędzia jest tak ważna. Można go skutecznie wyczyścić i zdezynfekować domowym sposobem, bez sięgania po specjalistyczne środki.
Przyda się wam do tego… zwykła woda! A dokładniej wrzątek. Sekator najpierw oczyszczamy z zabrudzeń, a na koniec zalewamy go gorącą wodą. Po tym od razu trzeba wytrzeć sekator do sucha, a jeśli to konieczne - również naostrzyć. Do dezynfekcji możecie też użyć spirytusu, octu albo denaturatu - wystarczy nasączyć ściereczkę wybranym płynem i przetrzeć nią ostrza sekatora.