Deski do krojenia stanowią nieodłączne wyposażenie kuchni każdego z nas. Niektórzy posiadają w szufladzie nawet kilka z nich, wykorzystując poszczególne rodzaje do konkretnego rodzaju produktów. Moja babcia jednak zawsze po zakupie olejowała deski do krojenia. Długo nie rozumiałem, dlaczego tak robiła, ale okazuje się to najlepszym sposobem na ich konserwację.
Olejowanie deski do krojenia przedłuży jej żywotność
Olejowanie deski do krojenia to najlepszy sposób na przedłużenie jej żywotności. Drewno, jako naturalny materiał jest podatne na uszkodzenia i źle może znosić odkształcenia czy uszkodzenia mechaniczne, do których dochodzi podczas krojenia.
Zobacz także:
Okazuje się, że olejowanie pozwala na stworzenie na niej warstwy ochronnej, która zapobiega wchłanianiu wilgoci. Ponadto doskonale zabezpiecza drewno przed uszkodzeniami mechanicznymi. Olejowanie deski dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju na niej bakterii i przykrych zapachów. Dzięki wygładzeniu powierzchni drewna, deska staje się również łatwiejsza w czyszczeniu.
Czym olejować deskę do krojenia?
Olejowanie deski najlepiej jest przeprowadzić za pomocą oleju mineralnego, kokosowego czy lnianego. Nie zaleca się olejowania deski olejem słonecznikowym czy rzepakowym, ponieważ ten może jełczeć i wydzielać nieprzyjemny zapach.
Jeśli szczególnie zależy wam na zachowaniu deski do krojenia w nieskazitelnym stanie, możecie naoliwić ją oliwą z oliwek lub mieszanką oleju mineralnego i wosku pszczelego. Ostatni wariant dodatkowo zabezpieczy drewno przed wilgocią.
Jak olejować deskę do krojenia?
Olejowanie deski do krojenia to proces stosunkowo prosty, chociaż wymaga on nieco cierpliwości. Kluczem jest odpowiednie przygotowanie materiału do konserwacji. Deskę należy umyć ciepłą wodą z użyciem delikatnego detergentu. Po dokładnym osuszeniu jej można przystąpić do impregnacji.
Olej najlepiej nałożyć na drewno za pomocą szmatki lub gąbki. Należy rozprowadzić go po powierzchni deski cienką warstwą. Tę pozostawiamy do wyschnięcia nawet na całą noc. Nie warto przyspieszać tego procesu suszarką. Im lepiej drewno zostanie nasączone olejem, tym dłużej nam posłuży.
Naolejowane drewno nie tylko nie będzie wchłaniać wody, ale nie powinno również pękać, ani odkształcać się.
Dlaczego warto używać drewnianych desek do krojenia?
Skoro wiecie już, dlaczego warto olejować deskę do krojenia, pora odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego warto używać drewnianych desek do krojenia. Powodów tych jest naprawdę wiele. Przede wszystkim drewniane deski są znacznie bardziej delikatne dla noży. W porównaniu ze szkłem czy plastikiem, drewno nie powoduje tak szybkiego tępienia się noży.
Wiele osób korzysta z desek drewnianych ze względu na ich estetykę. Niektóre z nich są pięknie zdobione, inne posiadają naturalne słoje, a jeszcze kolejne (szczególnie te o sporych rozmiarach) doskonale mogą zastępować eleganckie talerze, na których serwujemy mięso.