To oczywiste, że długotrwałe używanie sprzętu kuchennego sprawia, że zużywa się on i niszczy. Kiedy na waszych garnkach zauważycie „benzynowe” ślady, nie musi to być wskazówką, że naczynie niedługo będzie do wyrzucenia. Takie tęczowe przebarwienia nie są bowiem oznaką jego zniszczenia, a raczej efektem użytkowania. Jeżeli jednak kłują was one w oczy, to istnieje prosty i naturalny sposób na pozbycie się takich śladów. Dzięki niemu problem znika raz-dwa.
Tęczowe przebarwienia na garnkach. Skąd się biorą?
Na widok takich tęczowych przebarwień narażeni są przede wszystkim właściciele garnków stali nierdzewnej. Ale skąd biorą się takie kolory? „Benzynowe” ślady na garnku to wynik gotowania pewnych substancji w wysokich temperaturach. Chodzi tutaj m.in. o wapń czy magnez. Substancje te są zawarte w wielu potrawach, takich jak mleko, kasze, ryby, ale też w niektórych warzywach i owocach. Narażanie na nie garnków jest więc nieuniknione.
Zobacz także:
Jeśli garnek ze stali nierdzewnej długo narażany był na kontakt z kwaskami, solą lub twardą wodą, również narażony będzie na te kolorowe plamy. Dodatkowo ich powstawanie podbija poddawanie dna garnka działaniu wysokiej temperatury.
Czy tęczowe przebarwienia są groźne? Nie. Jest to efekt naturalny, związany po prostu z użytkowaniem garnków ze stali nierdzewnej. Dlatego też nie podlega on reklamacjom. Przebarwienia tego typu zazwyczaj nie wpływają na jakość sporządzanych posiłków, a stanowią raczej wadę estetyczną.
Szybki sposób na dziwne ślady. Użyj na garnkach ze stali nierdzewnej
Jeśli na waszych garnkach od jakiegoś czasu są tęczowe przebarwienia, a płyn do mycia naczyń nie radzi sobie z nimi, warto sięgnąć po inny środek. Dla niektórych taki wygląd dna garnka jest zwyczajnie nieestetyczny i starają się z nim walczyć. Zupełnie niepotrzebnie, bo pozbycie się go jest dziecinnie proste.
Wystarczy, że przygotujecie wacik kosmetyczny lub miękką ściereczkę oraz ocet. Wacik bądź ściereczkę należy nasączyć octem, a następnie przetrzeć garnek. W mgnieniu oka przebarwienia zaczną znikać z powierzchni naczynia, a garnki będą wyglądać jak nowe.
„Benzynowe” ślady znikną w naturalny sposób. Wystarczy zastosować ten trik
Zastępczą metodą jest zastosowanie roztworu z octu i wody. Może okazać się on skuteczniejszy od wacika, gdy przebarwienie jest już stare albo rozległe. Wystarczy wlać do garnka mieszankę wody z octem w proporcji 1:1 i zagotować. Potem pozostaje już tylko odstawić naczynie do ostygnięcia na kilka minut i na końcu umyć w standardowy sposób, a nawet najbardziej widoczne „benzynowe” plamy powinny zniknąć.
Metody te są proste w zastosowaniu, ale też skuteczne. Jeżeli przeszkadzają wam kolorowe dna garnków, koniecznie zastosujcie którąś z nich. Nie zabierze to wam dużo czasu, ani w żaden sposób nie nadwyręży portfeli.