Ciasto malinowa chmurka to deser, który od lat cieszy się popularnością i króluje na polskich stołach. Jest delikatne, lekko kwaskowe i rozpływające się w ustach, a do jego przygotowania nie potrzeba wyrafinowanych składników ani specjalnych umiejętności cukierniczych. Ma tylko jedną wadę. Do jego wykonania zwykle trzeba użyć piekarnika, ale teraz jest na to sposób. Malinową chmurkę z tego przepisu zrobisz błyskawicznie bez pieczenia. Będzie równie pyszna, a do spodu ciasta będą potrzebne wyłącznie dwa proste składniki. 

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ciasta malinowa chmurka?

Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie ciasta malinowa chmurka z tego prostego i błyskawicznego przepisu, do jego wykonania będą ci potrzebne następujące składniki.

Zobacz także:

Na spód ciasta:

  • opakowanie 230 g ciastek owsianych (mogą być na przykład „Bonitki” dostępne w Biedronce)
  • 80 roztopionego masła

Na galaretkę z malinami:

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 2,5 szklanki wrzącej wody (około 625 ml)
  • 0,5 kg świeżych lub mrożonych malin

Na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wrzącej wody

Dodatkowe składniki do dekoracji:

  • 50 g prażonych płatków migdałowych
  • 50 g mini bez (opcjonalnie)

Jak przygotować ciasto malinowa chmurka krok po kroku?

  1. Pierwszym krokiem w przygotowaniu ciasta malinowa chmurka jest wykonanie spodu deseru. Przełóż ciastka z opakowania do miski lub blendera, aby następnie pokruszyć je na bardzo drobny piasek. Wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem i przełóż do foremki. Całą masę dobrze ugnieć, tak, aby wyrównać warstwę. Przygotowany spód odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie malinowej galaretki we wrzącej wodzie. Po wsypaniu zawartości opakowania dokładnie wymieszaj proszek tak, aby w roztworze nie pozostały żadne grudki i pozostaw do wystudzenia. Kiedy galaretka wystygnie, dodaj wcześniej umyte maliny, a jeśli używasz mrożonych owoców, musisz poczekać do ich rozmrożenia i następnie dokładnie je osuszyć.
  3. Gdy galaretka z dodanymi do środka malinami zacznie tężeć, możesz wyłożyć ją na wcześniej przygotowany spód ciasta. Po dokładnym rozprowadzeniu masy ponownie odstaw formę do lodówki i poczekaj do całkowitego stężenia malinowej warstwy.
  4. Teraz przyszedł czas na przygotowanie masy śmietankowej, do której będzie potrzebna duża miska, schłodzona śmietanka kremówka, mascarpone oraz cukier puder. Wszystkie składniki połącz i ubij mikserem, ustawiając sprzęt na wysokie obroty. Miksuj do uzyskania gęstej konsystencji kremu.
  5. W międzyczasie przygotuj żelatynę, zalej ją wrzątkiem, wlej do przygotowanej masy, a następnie dokładnie i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Włóż do lodówki, a po schłodzeniu i stężeniu masy śmietankowej wyłóż ją na wcześniej przygotowaną galaretkę z malinami i również równomiernie rozprowadź. Całość ponownie umieść w lodówce i pozostaw najlepiej na kilka godzin.
  6. Po tym czasie możesz dodatkowo ozdobić przygotowane ciasto, na przykład poprzez położenie na wierzchu prażonych płatków migdałów (wystarczy wrzucić je na patelnie na kilka minut i pozostawić do wystygnięcia) lub opcjonalnie położyć kilka mini bez do dekoracji. Uprażone elementy z pewnością dodadzą malinowej chmurce niezwykłego aromatu i wyjątkowej chrupkiej struktury, a bezy słodyczy.

Dlaczego warto zrobić ciasto malinowa chmurka w Boże Narodzenie?

Przygotowanie malinowej chmurki bez pieczenia w Święta Bożego Narodzenia z pewnością oszczędzi ci mnóstwo czasu, co jest szczególnie ważne w przedświątecznym zamieszaniu związanym z licznymi obowiązkami w kuchni, jak i w całym domu. Co więcej, ciasto jest równie pyszne lub nawet lepsze w smaku niż tradycyjna wersja z piekarnika.

Malinową chmurkę można także dowolnie modyfikować, na przykład poprzez zmianę smaku galaretki, owoców, dodatków do ozdoby czy nawet rodzaju ciastek, które są niezbędne do wykonania spodu ciasta.