Ciasto malinowa chmurka to deser, który od lat cieszy się popularnością i króluje na polskich stołach. Jest delikatne, lekko kwaskowe i rozpływające się w ustach, a do jego przygotowania nie potrzeba wyrafinowanych składników ani specjalnych umiejętności cukierniczych. Ma tylko jedną wadę. Do jego wykonania zwykle trzeba użyć piekarnika, ale teraz jest na to sposób. Malinową chmurkę z tego przepisu zrobisz błyskawicznie bez pieczenia. Będzie równie pyszna, a do spodu ciasta będą potrzebne wyłącznie dwa proste składniki.
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ciasta malinowa chmurka?
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie ciasta malinowa chmurka z tego prostego i błyskawicznego przepisu, do jego wykonania będą ci potrzebne następujące składniki.
Zobacz także:
Na spód ciasta:
- opakowanie 230 g ciastek owsianych (mogą być na przykład „Bonitki” dostępne w Biedronce)
- 80 roztopionego masła
Na galaretkę z malinami:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 2,5 szklanki wrzącej wody (około 625 ml)
- 0,5 kg świeżych lub mrożonych malin
Na masę śmietankową:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
- 250 g serka mascarpone
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wrzącej wody
Dodatkowe składniki do dekoracji:
- 50 g prażonych płatków migdałowych
- 50 g mini bez (opcjonalnie)
Jak przygotować ciasto malinowa chmurka krok po kroku?
- Pierwszym krokiem w przygotowaniu ciasta malinowa chmurka jest wykonanie spodu deseru. Przełóż ciastka z opakowania do miski lub blendera, aby następnie pokruszyć je na bardzo drobny piasek. Wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem i przełóż do foremki. Całą masę dobrze ugnieć, tak, aby wyrównać warstwę. Przygotowany spód odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie malinowej galaretki we wrzącej wodzie. Po wsypaniu zawartości opakowania dokładnie wymieszaj proszek tak, aby w roztworze nie pozostały żadne grudki i pozostaw do wystudzenia. Kiedy galaretka wystygnie, dodaj wcześniej umyte maliny, a jeśli używasz mrożonych owoców, musisz poczekać do ich rozmrożenia i następnie dokładnie je osuszyć.
- Gdy galaretka z dodanymi do środka malinami zacznie tężeć, możesz wyłożyć ją na wcześniej przygotowany spód ciasta. Po dokładnym rozprowadzeniu masy ponownie odstaw formę do lodówki i poczekaj do całkowitego stężenia malinowej warstwy.
- Teraz przyszedł czas na przygotowanie masy śmietankowej, do której będzie potrzebna duża miska, schłodzona śmietanka kremówka, mascarpone oraz cukier puder. Wszystkie składniki połącz i ubij mikserem, ustawiając sprzęt na wysokie obroty. Miksuj do uzyskania gęstej konsystencji kremu.
- W międzyczasie przygotuj żelatynę, zalej ją wrzątkiem, wlej do przygotowanej masy, a następnie dokładnie i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Włóż do lodówki, a po schłodzeniu i stężeniu masy śmietankowej wyłóż ją na wcześniej przygotowaną galaretkę z malinami i również równomiernie rozprowadź. Całość ponownie umieść w lodówce i pozostaw najlepiej na kilka godzin.
- Po tym czasie możesz dodatkowo ozdobić przygotowane ciasto, na przykład poprzez położenie na wierzchu prażonych płatków migdałów (wystarczy wrzucić je na patelnie na kilka minut i pozostawić do wystygnięcia) lub opcjonalnie położyć kilka mini bez do dekoracji. Uprażone elementy z pewnością dodadzą malinowej chmurce niezwykłego aromatu i wyjątkowej chrupkiej struktury, a bezy słodyczy.
Dlaczego warto zrobić ciasto malinowa chmurka w Boże Narodzenie?
Przygotowanie malinowej chmurki bez pieczenia w Święta Bożego Narodzenia z pewnością oszczędzi ci mnóstwo czasu, co jest szczególnie ważne w przedświątecznym zamieszaniu związanym z licznymi obowiązkami w kuchni, jak i w całym domu. Co więcej, ciasto jest równie pyszne lub nawet lepsze w smaku niż tradycyjna wersja z piekarnika.
Malinową chmurkę można także dowolnie modyfikować, na przykład poprzez zmianę smaku galaretki, owoców, dodatków do ozdoby czy nawet rodzaju ciastek, które są niezbędne do wykonania spodu ciasta.