Sałatka gyros szturmem podbija polskie stoły, stając się niemalże punktem obowiązkowym mniejszych i większych imprez i posiadówek. Jarzynowa z kolei to klasyk, który obroni się zawsze i wszędzie. I jeśli komuś wydaje się, że nie istnieje lepszy przepis na przekąskę poza tymi dwoma, koniecznie musi spróbować sałatki góra śniegu. Skąd taka nazwa? Zapewne wygląd dania mógł mieć w tym przypadku znaczenie. Wykonanie sałatki to bułka z masłem, ale by mogła zachwycić każdego, musisz pamiętać o jednym. Chodzi i cebulę.

Jaka sałatka na sylwestra? Zapomnij o gyrosowej i jarzynowej

Sałatka góra śniegu zastąpi wszystkie inne i zachwyci podniebienia gości. Skąd ta pewność? Dobór składników, których obecność uświetniona jest dodatkiem wyrazistego, ale prostego sosu, a także łatwość w przygotowaniu sprawia, że trudno nie zaznaczyć właśnie tej pozycji w przepiśniku. Sałatka góra śniegu to nie tylko efektowna przekąska, którą można podać na świątecznym czy imprezowym stole. Świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy czy kolacja. W jej skład wchodzą ziemniaki, kurczak, jajka, ogórki kiszone i wiele innych, a całość jest spowita doskonałym sosem. Jak widać, sałatka góra śniegu jest czymś pomiędzy jarzynową i gyrosową, czerpie z nich to, co najlepsze.

Zobacz także:

Zanim jednak zabierzesz się za szykowanie sałatki, zajmij się cebulą. W przypadku sałatki góra śniegu, ale i każdej innej, dodatek świeżej cebuli świetnie podkręci smak i doda wyrazistych nut. Niestety jest jeden szkopuł — przez świeżą cebulę sałatka szybko zepsuje się, niwecząc cały trud włożony w jej przygotowanie. Nie trzeba jednak rezygnować z tego warzywa, by uchronić sałatkę przed przedwczesnym utraceniem świeżości. Wystarczy potraktować cebulę gorącą zalewą. Zblanszowane warzywo zdecydowanie dłużej zachowa świeżość, straci nieco ostrości, ale zyska słodko-kwaśne nuty. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak postępować w przypadku cebuli. 

Idealna na sylwestra. Przepis na sałatkę góra śniegu

Składniki:

  • 1 upieczona pierś kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 6 jajek,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 200 g tartego sera żółtego,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • mały pęczek koperku,
  • zalewa: 150 ml wrzątku, 3 łyżki octu, 1 łyża cukru, pół łyżeczki soli,
  • czarnuszka,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • dymka, szczypiorek, koperek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Najpierw zajmij się cebulą. Warzywo pokrój w kosteczkę, a następnie przygotuj zalewę, mieszając wrzątek z octem, cukrem i solą. Pokrojoną cebulę zanurz w zalewie i pozostaw w niej na 15 minut.
  2. Przygotuj sos. Majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Następnie dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. Całość podkręć dodatkiem czarnuszki — wystarczy pół łyżeczki. 
  3. Upieczone mięso z kurczaka poszarp, a następnie wymieszaj z łyżką (ew. dwoma) przygotowanego sosu. Dzięki temu zwykle sucha pierś nabierze soczystości.
  4. Jajka ugotuj na twardo, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Uwaga: pamiętaj, by oddzielić białka od żółtek i nie ścierać ich jednocześnie. To kluczowe, ponieważ białka będą stanowiły wierzchnią warstwę sałatki góra śniegu.
  5. Ziemniaki ugotuj, a następnie pokrój je w kostkę. Jeśli nie chcesz, by rozpadały się, użyj kartofli typu A, które są twarde oraz zawierają niewiele skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne.
  6. Pamiętaj również, by pokroić ogórki kiszone — najlepiej w kostkę. 
  7. Teraz pozostało ułożyć warstwy sałatki góra śniegu. Sałatkę możesz ułożyć w dużej szklanej misie bądź na szerokim półmisku. 
  8. Zacznij od ziemniaków, następnie rozmasuj cienką warstwę przygotowanego sosu. Po tym ułóż kurczaka i znów sos, w następnej kolejności starte żółtka, odsączoną z zalewy cebulę, ogórki kiszone pokrojone w kostkę i ponownie sos. Później posyp całość tartym serem, a na końcu pokryj sałatkę startymi białkami, formując je w niewielki kopczyk imitujący górę śniegu.
  9. Przed podaniem włóż sałatkę na 2 godziny do lodówki.
  10. Sałatkę góra śniegu udekoruj szczypiorkiem, dymką bądź koperkiem.