Do polskich lasów trafił grzyb, którego nie było tu przez ostatnie 100 lat. Charakteryzuje się nie tylko niezwykłym smakiem, ale i ceną. Gąska sosnowa jest warta krocie.

Kiedy rozpoczyna się sezon na grzyby?

Grzyby mogą występować w lasach przez cały rok, jednak przeważnie najczęściej szukamy ich późnym latem i jesienią. Wtedy możemy liczyć na najbardziej obfite zbiory. Niezbędnym warunkiem do tworzenia się nowych owocników jest wystarczająco duża ilość wody i wysoka wilgotność powietrza. W czasie suszy trudno szukać w lesie okazałych okazów. Inne czynniki tj. temperatura powietrza i pora roku decydują o tym, jaki gatunki mają szansę wyrosnąć. Pierwszy wysyp grzybów zaczyna się wiosną. Nie jest duży i zazwyczaj jest luźno rozproszony po terenie. Na początku lata możemy spotkać już kurki i gołąbki. Potem czekają już nas większe wysypy po obfitych opadach deszczu. Jesienny rozrost grzybów zaczyna się w połowie września i trwa do pierwszych oznak zimy.

Zobacz także:

 Gdzie rosną grzyby?

Jeśli nie znamy się na podstawowych gatunkach grzybów, nie jest najlepszym sposobem samotne grzybobranie w lesie. Na pierwsze wyjście warto zabrać ze sobą osobę, która ma w tym temacie doświadczenie. Pomocnym akcesorium może okazać się atlas grzybów jadalnych, w którym znajdziemy zdjęcia i opisy okazów bezpiecznych dla naszego zdrowia. Często słyszy się o stwierdzeniu, że grzyby z blaszkami należą do trujących, a te rurkowate zaliczamy do jadalnych. Nie sprawdza się to w każdym przypadku, dlatego amatorzy powinni kategorycznie unikać blaszkowych grzybów w swoim koszyku. Pewnikami są prawdziwki, podgrzybki i maślaki, których warto szukać w lasach iglastych. Kiedy już znajdziemy odpowiednią sztukę, należy delikatnie wykręcić ją z ziemi odchylając nóżkę raz jedną, a raz w drugą stronę. Pod spodem znajduje się grzybnia, którą warto przykryć, aby pracowała nad rozrostem kolejnych okazów. 

Co wiemy o najdroższym grzybie na świecie?

Za najdroższego grzyba na świecie uznano gąskę sosnową. Rozwija się głównie w lasach iglastych. Najczęściej zauważana na terenach Azji, a także w USA. Japończycy utożsamiają ją z luksusem i największym przysmakiem. Mała dostępność grzyba sprawia, że za kilogram tych dobroci trzeba zapłacić tam nawet dwa tysiące euro. W Polsce po raz pierwszy odkryto ją w 1921 r. Od tego czasu nie była widziana w żadnym lesie. Po prawie stu latach odkryto ją na terenie Gdańska, a potem w Zawoju, gminie województwa małopolskiego. Na wysoką cenę gąski sosnowej wpływ ma wiele czynników. Poza rzadkim występowaniem dochodzą jeszcze zasady jej zbioru. Grzyba trudno utrzymać w hodowli, co powoduje, że cały dostępny na rynku produkt pochodzi z dzikich upraw. Ma brązowy kolor, podobny barwą do borowików. Trzonek jest sprężysty i bulwiasty, rozszerzający się u dołu. Zbiory wymagają delikatności i doświadczenia, aby zachować owocniki w jak najlepszym stanie. Gąska sosnowa wymaga też wyczucia odpowiedniego momentu na jej zryw, ponieważ ma to związek z jej walorami smakowymi i wartościami odżywczymi. Sprzedaż w niewielkich ilościach sprawa, że stała się wręcz towarem luksusowym.

Tricholoma nauseosum / Adobe Stock

Pozytywne działanie grzybów

Grzyby zawierają wiele wartościowych składników dla diety człowieka. Bogate w białka i błonnik oraz szereg witamin B, C, D i E nie zawierają wiele kalorii. Grzybobranie to nie tylko recepta na uzyskanie zapasów w piwnicy, ale dobry pomysł na spędzenie czasu z rodziną. Swoje zbiory po przyniesieniu do domu należy dokładnie oczyścić z zabrudzeń i umyć je. Najlepiej zrobić to jeszcze tego samego dnia, kiedy zostały zebrane. Czyste grzyby możemy mrozić, suszyć, marynować, smażyć i gotować. Stanowią świetny dodatek do sosów i dań mięsnych. Współgrają z wszelkiego rodzaju makaronami, kaszami i ryżem. Świeże grzyby można dodać też do wytrawnej tarty, czy zapiekanki.

Niezależne badania naukowców potwierdzają, że dzienne spożycie ok. 18 g grzybów może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór. W ich składzie znajdziemy związki hamujące produkcję cholesterolu. Mikroskładniki, których posiadaniem mogą szczycić się grzyby, wspomagają pracę układu odpornościowego. Mają także doskonały wpływ na pracę mózgu i spożywane codziennie powodują mniejsze problemy z pamięcią. Grzyby chłoną witaminę D jak gąbka. Wystarczy pokroić je na plasterki i położyć na słońcu do podsuszenia, a znacznie pochłoną jej ilość.  

Często, by znaleźć upragniony przez nas okaz, przemierzamy długie kilometry leśnych ścieżek. Grzyby stanowią istotny element naszej diety, a samo grzybobranie może stać się pretekstem do ciekawej wycieczki lub długich godzin w kuchni spędzonych na wspólnym przyrządzaniu zbiorów. Na przykładzie gąski sosnowej można stwierdzić, że polskie lasy kryją przed nami jeszcze wiele tajemnic.