Ceny za noclegi w Sylwestra osiągają zawrotne kwoty. Mimo że do tej wyjątkowej nocy zostały jeszcze niecałe trzy miesiące, wiele hoteli i ośrodków wypoczynkowych szczyci się pełnym obłożeniem obiektu. Poznaj miasto, w którym za nocleg będzie trzeba zapłacić nawet kilka tysięcy złotych.
Ile trzeba zapłacić za nocleg w Sylwestra?
Wiele osób chce spędzić sylwestrową noc w wyjątkowych okolicznościach. Wysokie ceny hoteli nie powstrzymały Polaków przed dokonaniem rezerwacji. Pracownik popularnego portalu Nocowanie.pl oznajmia w rozmowie z Wirtualną Polską, że w Zakopanem na ten moment zostało tylko 5 proc. wolnych miejsc na nocleg.
Zobacz także:
Tanio nie jest. Najtańsza opcja zakwaterowania to 1120 zł za dobę pobytu dla dwóch osób, a najdroższa to nawet 10 tys. złotych - mówi w rozmowie z WP Karol Wiak z serwisu Nocowanie.pl
Wolne miejsca szybko znikają też z pobliskich tatrzańskich miejscowości. Ich zaletą jest niższa cena w porównaniu do centrum Zakopanego.
Dla przykładu doba pobytu w Poroninie dla dwóch osób kosztuje 120 zł, a w Murzasichlu 140 zł. Są też wolne miejsca w Szaflarach czy Bukowinie Tatrzańskiej - tu, w zależności od rodzaju zakwaterowania, przyjdzie nam zapłacić od 200 do 500 zł za pobyt dwóch osób na dobę - dodaje Karol Wiak.
Na tłumy turystów czekają także mieszkańcy Dolnego Śląska. Patrząc na zapełniające się rezerwacje, te tereny czeka prawdziwe oblężenie.
Wszystko wskazuje na to, że apele o nieodwoływanie rezerwacji po powodzi poskutkowały. Oczywiście, nie jest to taki poziom, jak w przypadku Zakopanego, ale widoczne jest zainteresowanie Karpaczem, Szklarską Porębą czy Kudową i Polanicą-Zdrojem - wyjaśnia przedstawiciel portalu Nocowanie.pl
Zakopane nie tylko na Sylwestra
Wyjazd i zwiedzanie Zakopanego warto zaplanować wcześniej, szczególnie jeśli mamy informację, że w mieście będzie panował zwiększony ruch. W ciągu dnia, jeszcze przed sylwestrową nocą warto zobaczyć, z czego znane jest to popularne w Polsce miasto.
Co warto zobaczyć w Zakopanem?
- Krupówki - najsłynniejsza ulica w mieście, na której możemy zaopatrzyć się w pamiątki i przekąski;
- Willa Koliba - pierwsza budowla zaprojektowana w zakopiańskim stylu, będąca siedzibą Muzeum Stylu Zakopiańskiego, którą zaprojektował sam Stanisław Witkiewicz;
- Skocznia narciarska Wielka Krokiew - najnowocześniejsza skocznia narciarska w Europie, która zainteresuje nie jednego kibica;
- Cmentarz na Pęksowym Brzysku - miejsce pochówku osób zasłużonych dla Polski i Podhala, spoczywa tam wielu artystów i sportowców, słynie z artystycznych nagrobków;
- Gubałówka - najsłynniejszy punkt widokowy w Zakopanem, na który można dostać się kolejką lub wejść pieszo, idealna atrakcja dla rodzin z dziećmi.
Przepis na rozgrzewający napój idealny na Sylwestra
Zima kojarzy nam się z rozgrzewającymi napojami, które sprawdzą się w chłodne wieczory. W wielu restauracjach do kart wprowadza się wtedy aromatyczne herbaty z imbirem, czy cynamonem. Zimowym hitem są też grzane wina, których smak podkreśla się aromatycznymi przyprawami. Grzaniec stał się na tyle pożądanym napojem, że jest obowiązkowym produktem na jarmarkach świątecznych i stoiskach przy narciarskich stokach. Zawarte w nim składniki działają rozgrzewająco i są świetnym dodatkiem w trakcie zimowych spacerów. Istnieje znacznie zdrowsza wersja tego napoju niż tradycyjny alkoholowy grzaniec z wina, dlatego prezentujemy przepis na równie smaczną alternatywę.
Składniki potrzebne do bezalkoholowego grzańca:
- 1 cytryna;
- 1 pomarańcza;
- 5 goździków;
- 2 laski cynamonu;
- 1 litr soku jabłkowego lub jabłkowo-wiśniowego.
Sposób wykonania:
- Należy wlać sok do garnka i podgrzewać go na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia.
- Skórkę z całej cytryny i pomarańczy powinno się zetrzeć na tarce.
- Laski cynamonu, goździki i startą skórkę należy wrzucić do naparu.
- Po wymieszaniu całości gotować przez kolejne 20 min i nie dopuszczać do wrzenia.
- Przed spożyciem warto ostudzić grzaniec i odcedzić przyprawy.
- Można podać go w kubku z plastrem cytryny i pomarańczy dla dekoracji i podkreślenia smaku.
- Dla urozmaicenia można zmodyfikować przepis o dodatek odrobiny kardamonu lub gałki muszkatołowej.