Pigwica właściwa, sapodilla, sączyniec — pod tymi nazwami kryje się jedno: prawdziwe remedium dla tych, którzy starają się pożegnać nawyk częstego podjadania słodyczy. To owoc, który zahamuje apetyt na słodkie, przyspieszy metabolizm i nasyci na długo. Powinien wzbudzić zainteresowanie wszystkich, którzy poszukują zamienników kalorycznych deserów. Ich przygotowanie bywa bowiem czasochłonne, co nie stanowi problemu w przypadku sapodilli. Włączenie pigwicy do diety jest banalnie proste — wystarczy dodać ją do porannej owsianki, użyć jako składnik koktajlu czy też wkroić do sałatki owocowej. Co najlepsze, pigwica jest nie tylko pyszna. Zawiera również mnóstwo składników odżywczych, które wzmocnią twój organizm.
Pigwica właściwa, czyli najlepszy przyjaciel układu pokarmowego
Pigwica właściwa jest nieocenioną pomocą w zmaganiach z wilczym apetytem. Włączając ją do swojej diety, zyskujesz sprzymierzeńca w walce z uciążliwym apetytem na słodkie. Z tego powodu powinni się nim zainteresować zwłaszcza ci, którzy poszukują sposobów na to, aby ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Sapodilla jest bowiem idealnym zamiennikiem deserów. U osób, które go spożywają, uczucie sytości pozostaje na dłużej, zatem apetyt (nie tylko na słodycze) może być mniejszy.
Zobacz także:
Ten pożywny owoc ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy i procesy trawienne. Spożywanie go przyspiesza metabolizm i zapewnia prawidłową perystaltykę jelit, a to wszystko dzięki zawartości błonnika. Pigwica właściwa to także wsparcie w walce ze wzdęciami. Docenią ją również ci, którzy zmagają się z nagłymi skokami cukru. Sapodilla pomoże go ustabilizować.
Właściwości pigwicy. Wsparcie z walce z infekcjami i zbawienny wpływ na skórę
Pigwica właściwa przychodzi z pomocą nie tylko tym, którzy poszukują produktów korzystnych dla układu pokarmowego. Sapodilla kryje w sobie również prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy A, C, K, a także te pochodzące z grupy B. Dzięki zawartości witamin C, pigwica ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Składnik ten jest również przeciwutleniaczem, co oznacza, że wspomaga walkę organizmu z wolnymi rodnikami. Zawartość witaminy C oznacza także wsparcie w syntezie kolagenu oraz dobroczynny wpływ na układ krążenia. Z kolei zawarta w pigwicy witamina A, niezbędna dla prawidłowej pracy organizmu, pozostaje nie bez znaczenia dla stanu naszego wzroku. Wzmacnia również kondycję skóry, włosów i paznokci.
Włączając pigwicę do diety, korzystamy też z prozdrowotnych właściwości witaminy K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi oraz odpowiednie działanie kości. Dzięki witaminom z grupy B owoc ten wspomaga funkcjonowanie całego organizmu, biorą one bowiem udział w wielu kluczowych procesach fizjologicznych. To jednak nie wszystkie składniki, których zawartością może pochwalić się pigwica. Znajdziemy w niej również magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas czy cynk.
Sapodilla — jak włączyć ją do diety?
Ci, którzy szukają zdrowych lub mniej kalorycznych zamienników słodyczy, powinni zwrócić na tę skarbnicę witamin szczególną uwagę. Smak pigwicy właściwej jest porównywany do toffi i karmelu, z wyczuwalną nutą gruszki. Z tego względu jest idealna dla tych, którym doskwiera uciążliwy apetyt na słodkie. W przeciwieństwie do przygotowywania fit deserów włączenie sapodilli do diety nie jest ani czasochłonne, ani pracochłonne.
Wystarczy uwzględnić ją w tych posiłkach, które spożywamy na co dzień. Możemy jej użyć na przykład jako dodatek do śniadaniowej owsianki. Pigwica sprawdzi się również jako składnik koktajli. Świetnie odnajdzie się w towarzystwie banana i truskawki. Do tego wystarczy trochę mleka i pożywne smoothie gotowe. Sapodilla to także dobry sposób na urozmaicenie prostej granoli z jogurtem, zwłaszcza że jest dostępna nie tylko w formie świeżej, lecz również w postaci bakalii.