Pomidory to znane i lubiane owoce, które wykorzystujemy na co dzień w kuchni. Wielu z nas wie, co robić, aby wykorzystać pełnię wartości odżywczych pomidora. Z tego względu wykorzystujemy go wraz ze skórką i pestkami. Jednakże przechowując go w lodówce, pozbywamy się jednego cennego składnika.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory to istne bomby witaminowe. Zawierają bogactwo antyoksydantów (w tym likopenu) i witamin (między innymi C i B). Owoce te dostarczają naszemu organizmowi bezcennego potasu, który korzystnie wpływa na regulacje ciśnienia krwi i pracę serca. Ponadto zawarty w nich błonnik sprzyja również regulacji cukru we krwi i wspomaga odchudzanie. Z tego względu pomidory polecane są dla osób z problemami kardiologicznymi oraz dla diabetyków.
Zobacz także:
Chociaż o prozdrowotnych właściwościach pomidorów i ich wykorzystaniu w kuchni można by napisać wiele, najistotniejszym ich składnikiem jest wspomniany likopen. Ten silny przeciwutleniacz odpowiada za piękny czerwony kolor owocu, a ponadto ma właściwości przeciwnowotworowe oraz korzystnie wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy.
Jak przechowywać pomidory?
Wielu Polaków przechowuje pomidory w lodówce, twierdząc, że dzięki temu dłużej zachowają świeżość. Faktycznie, niska temperatura może pozytywnie wpływać na termin przydatności do spożycia, ale ma to też swoje konsekwencje. Przechowywanie pomidorów w lodówce prowadzi do wytrącania się z nich likopenu, przez co stają się one znacznie uboższe w prozdrowotne związki.
Doktor Michał Wrzosek, znany dietetyk i twórca metody RESPO, zaznacza, że pomidory trzymane w lodówce mogą również tracić swój smak. Dodaje, że warto przechowywać je w temperaturze pokojowej, na przykład w szafce. Dobrą praktyką jest również wyjęcie pomidorów z siatki.
Jak wykorzystać pełnię potencjału pomidorów?
Doktor Michał Wrzosek nie ma wątpliwości, że pomidory to produkty, które niemalże każdy z nas (chyba, że są ku temu przeciwskazania medyczne) powinien włączyć do swojej diety.
Pomidory przez wiele osób są uważane za tzw. superfoods. I słusznie. To głównie za sprawą likopenu, który ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dlatego jedzenie pomidorów może mieć bardzo dobry wpływ na twoje zdrowie – tłumaczy dietetyk, cytowany przez portal pyszności.pl.
Czy istnieje jednak sposób, abyśmy wykorzystali w pełni potencjał pomidorów? Skoro wiemy już, jak je prawidłowo przechowywać, pora poznać sposoby ich przyrządzania, dzięki którym staną się one jeszcze zdrowsze. Oczywiście zjedzenie surowego pomidora to najczęściej praktykowana forma spożycia tego owocu. Jednakże dr Wrzosek zaznacza, że obróbka termiczna pomidorów może przynieść dla nas jeszcze więcej korzyści zdrowotnych. Okazuje się, że likopen zwiększa swoją biodostępność podczas podgrzewania. Dlatego też przygotowywanie domowych sosów pomidorowych i przecierów to doskonały sposób na wykorzystanie ich w pełni.