Obieranie ziemniaków bywa uciążliwe. Co więcej, dla wielu z nas obieranie ich jest wręcz złem koniecznym, szczególnie gdy jest ich dużo. Jednak można to zmienić. Wystarczy skorzystać z tego prostego patentu z wykorzystaniem sztućca. Znajomość tego triku sprawi, że przygotowanie obiadu będzie znacznie krótsze niż dawniej. Dzięki niemu unikniesz też skaleczeń, o które nietrudno podczas obierania ziemniaków. Ten sposób jest prosty i szybki – spróbuj.

Jak szybko obrać ziemniaki?

Polski obiad bez ziemniaków wręcz nie istnieje. Jemy je m.in. z kotletami. Świetnie komponują się z warzywami np. porem, dynią, burakiem, kalafiorem i z cebulą. Najbardziej uciążliwym etapem ich przygotowywania jest obieranie – dlatego też coraz więcej osób wybiera pieczenie. Ziemniaki można jednak obrać w ekspresowym tempie – m.in. na Youtube pojawiło się nagranie, w którym autor pokazuje jak obierać ziemniaki za pomocą... szczotki klozetowej. Sposobów na szybkie obranie ziemniaków jest więcej.

Zobacz także:

Druciana szczotka

Jeden ze sposobów na szybkie obranie ziemniaka polega na obskrobaniu go drucianą szczotką. Jest to najszybsza metoda obierania młodych ziemniaków. Wystarczy wrzucić warzywo do zimnej wody i potrzeć je szczotką. Skórka odejdzie już po chwili. Obrane ziemniaki wystarczy później opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Widelec

Kolejny patent uławiający przygotowanie ziemniaków polega na wbiciu widelca w środek warzywa i obieraniu go tak, jak zwykle. Główną jego zaletą jest to, że ziemniak nie wypada z ręki. Podczas takiego obierania nie ma też zagrożenia, że się skaleczymy. Trik ten szczególnie jest pomocny podczas obierania małych ziemniaków, sprawiających najwięcej kłopotów. 

Ostry nóż

By szybko obrać ziemniaka, można też naciąć go niezbyt głęboko wzdłuż obwodu. Później gotujemy warzywo w skórce, odcedzamy i wrzucamy do miski z lodowatą wodą. Gdy ziemniak ostygnie, należy pocierać go palcami z wierzchu. Łupinkę można również lekko podważyć nożem. Z ugotowanego warzywa skórka odchodzi o wiele szybciej. Ponadto ziemniaki przygotowane w ten sposób lepiej smakują.

Jakie narzędzia są pomocne w szybkim obieraniu ziemniaków?

By szybko przygotować ziemniaki, w kuchni warto mieć:

  • dobrej jakości nóż – dzięki niemu łatwiej usunąć zepsutą część ziemniaka, pozbyć się oczek i kawałków skórki. Obieranie ziemniaków nożem również nie musi być czasochłonne – w tym celu najlepiej wybrać model o krótkim, prostym lub zakrzywionym ostrzu. W szczególności pomocny będzie podczas obierania młodych ziemniaków. 
  • maszynkę do obierania ziemniaków – to zdecydowanie najlepsze narzędzie do szybkiego obierania ziemniaków. Poradzi sobie z kartoflami każdego rodzaju i wielkości. Umożliwia pozbycie się skórki z warzyw nawet w 2 minuty. Co więcej, nadaje się również do obierania innych warzyw.
  • manualną obieraczkę do ziemniaków – dobra obieraczka do ziemniaków ma prostą i wytrzymałą konstrukcję. Dobrym pomysłem jest zakup modelu wykonanego ze stali nierdzewnej, odpornej na korozję.

Jak prawidłowo ugotować ziemniaki i co zrobić z pozostała wodą?

Prawidłowo ugotowane ziemniaki to te, które podczas obróbki termicznej nie straciły cennych składników odżywczych. Warzywo należy najpierw umyć i obrać ze skórki. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wcześniejsze zalewanie kartofli zimną wodą, podgrzewanie do zagotowania i gotowanie aż zmiękną. O wiele lepiej włożyć je do już wrzącej wody. Jej wysoka temperatura sprawi, że powierzchnia ziemniaka szybciej się zetnie – dzięki temu warzywo nie straci witamin i soli mineralnych

By prawidłowo ugotować ziemniaki, warto trzymać się niżej wymienionych ram czasowych:

  • młode ziemniaki – 10-15 minut;
  • starsze, drobno pokrojone ziemniaki – 20 minut;
  • ziemniaki w mundurkach – 30 minut
  • ziemniaki pod puree – 25 minut

Wbrew pozorom woda, w której ugotowane zostały ziemniaki, nie jest bezużyteczna. Wciąż można ją ostudzić i użyć np. do podlewania roślin. Należy przy tym pamiętać, że nie można jej wcześniej solić. Woda po ziemniakach nadaje m.in. się do wylewania na kompost – znacznie poprawia jego właściwości. Płyn bogaty jest m.in. w magnez, żelazo, potas, błonnik, wapń i fosfor. Nie powinno się jednak przechowywać jej zbyt długo. Po krótkim czasie traci swoje właściwości, mętnieje i zaczyna brzydko pachnieć. 

Jak obrać ziemniaki w Thermomixie?

Thermomix, dzięki mocnemu silnikowi, ostrzu ze stali nierdzewnej i obrotach wstecznych również umożliwia szybkie przygotowanie ziemniaków. Nie dość, że je ugotuje, to wcześniej również je obierze –  trzeba jednak założyć osłonę na nóż. Do urządzenia wystarczy wlać litr wody, wrzucić ziemniaki i włączyć funkcję obierania. Cała czynność będzie trwać ok. 4 minuty. Samo gotowanie ziemniaków w Thermomixie zależy od ich wielkości i rodzaju. Jednak czas gotowania nie trwa zazwyczaj więcej niż 30 minut.